Yapı Kredi Bankası,Türkiye'nin perakende bankacılık odaklı ilk ulusal çaplı özel bankası olarak 1944 yılında kuruldu.
2006'da yılında, Yapı Kredi ve Koçbank'ın aynı alanda faaliyet gösteren iştirakleri de dâhil olmak üzere birleşmesi gerçekleşti.
2007 yılında, iş kolu bazlı hizmet modeli tamamlanarak, şube ağı genişletme çalışmaları başladı.
TARİHİ SÜREÇ İÇERİSİNDE FİNANSAL GELİŞİM ADIMLARI
2013 yılından başlayarak, kredi ve mevduat alanlarında dengeli büyüme ile etkin likidite yönetimine devam edildi.
2015 ve 2017 yılları arasında banka, bilişim teknolojileri ve dijitalleşme alanında önemli yatırımlara imza atarak, gelecek yıllar için altyapısını güçlendirdi. 2018 yılında parçalı işlemler, işlem bankacılığı, verim yönetimi, sağlam aktif kalitesi ve risk iştahına yönelik stratejik önceliklerini açıklamış, aynı zamanda temel bilanço göstergelerini (likidite, provizyonlar ve sermaye yapısı) güçlendirmeye odaklanıldı.
2020 YILI PERFORMANSINA BAKIŞ
2020 yılının birinci yarısı itibarıyla Yapı Kredi 444,4 milyar TL toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük üçüncü özel bankası konumunda. Müşteri odaklı yaklaşımı ile Türk ekonomisinin finansmanına sağladığı katkıyı sürekli artırmayı hedefleyen Yapı Kredi, 2020 yılının ilk yarısı itibarıyla toplam nakdi ve gayrinakdi kredileri yıllık yüzde 8 artırarak 349 milyar TL'ye taşıdı. Bu alanda, özel bankalar arasında üçüncü en büyük banka konumunu korumakta.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahip. Banka'nın yüzde40,95 oranındaki hissesi Koç Finansal Hizmetler'e (KFS), %9,02 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, Koç Grubunun Banka'daki doğrudan ve dolaylı toplam sahiplik oranı %49,99'dur. Banka hisselerin %20,00'lik kısmı ise UniCredit S.P.A.'ya aittir. Kalan %30,03 oranındaki pay ise halka açıktır. Banka'nın halka açık olan hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görmekte.
GENİŞ BİR HİZMET AĞI
Banka, Türkiye'nin tüm bölgelerini kapsayan 845 şube ve 16.507 çalışanı ile müşterilerine hizmet vermektedir. Yapı Kredi'nin, ürün ve hizmetleri, 4.493 ATM, yenilikçi internet bankacılığı, öncü mobil bankacılığı, 3 çağrı merkezi ve yaklaşık 710 bin POS terminali içeren gelişmiş alternatif dağıtım kanallarından da sunulmaktadır. 2020 yılının ilk yarısı itibarıyla Banka'nın toplam bankacılık işlemlerinin yüzde 95,6'sı şube dışı kanallar aracılığıyla gerçekleşTi.
Yapı Kredi, yurt içi ve yurt dışı bankacılık iştirakleri ile öncü bir finansal hizmet kuruluşudur. Yapı Kredi'nin bankacılık faaliyetleri perakende bankacılık (bireysel bankacılık, KOBİ bankacılığı ve kartlı ödeme sistemleri, özel bankacılık ve varlık yönetimi) ile kurumsal ve ticari bankacılık altında yürütülmektedir. Banka'nın operasyonları, portföy yönetimi, yatırım, finansal kiralama ve faktoring alanlarında faaliyet gösteren yurt içi iştirakleri ile Hollanda, Malta ve Azerbaycan'daki yurt dışı bankacılık iştirakleri tarafından desteklenmekte.
Yapı Kredi değer yaratan ürün ve hizmetlerde liderlik pozisyonunu korumayı sürdürmektedir. Banka 32 yıldır liderliğini sürdürdüğü kartlı ödeme sistemlerinde, kredi kartı alacak bakiyesinde %17,8 pazar payı ile pazar lideri konumununda.
"2020 YILINA GÜÇLÜ TOPARLANMA İLE BAŞLANDI"
CEO Gökhan Erün, kurumsal açıklamasında " 2020 yılına güçlü toparlanma ile başlayan, ancak COVID-19 salgını nedeniyle sekteye uğrayan Türk ekonomisi, iyileşme sürecine kaldığı yerden devam etmektedir. Yeni normalleşme sürecindeki bu iyileşmeyi sürdürürken, hükümet sosyal mesafe, zorunlu maske kullanımı ve toplu taşımada yeni kurallar gibi koruyucu önlemleri uygulamaya devam etmektedi" yorumunda bulunurken şunlara dikkatı çekti:
"Yapı Kredi güçlü likidite yapısını piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın güçlendirmeye devam ederek Banka'nın bilançosunu desteklemiş, toplam likidite karşılama oranı %162, yabancı para cinsinden likidite karşılama oranı ise %306 seviyesinde gerçekleşmiştir.Makro ortam ve piyasa dalgalanmalarının olumsuz etkilerine rağmen, içsel sermaye yaratımı desteği ile konsolide sermaye yeterlilik rasyosu %15,7 seviyesinde, ana sermaye oranı ise %13,0 seviyesinde gerçekleşmiştir (geçici regülasyon katkısını dikkate almamaktadır).
Banka'nın nakdi canlı kredileri 254,7 milyar TL'ye ulaşmış, özel bankalar arasındaki pazar payı %16,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kredi büyümesi, Türk Lirası cinsiden kredilerden kaynaklanırken Banka, şirketler ve ihracatçıları desteklemeye devam etmiştir. Ayrıca Banka, kredi kartlarındaki lider konumu %17,8 kredi kartı alacak bakiyesi pazar payıyla sürdürmüştür."
"YENİLİKÇİ ÜRÜN PORTFÖYÜ GENİŞLEDİ"
Yönetim Kurulu Başkanı Y. Ali Koç ise kurumsal açıklamasında şunlara vurgu yaptı: "Yılın ikinci çeyreğinde toplam krediler yılsonundan bu yana %21,2 artarak 3.094 milyar TL'ye ulaşmıştır. Aynı dönemde mevduat tabanı %17,9 büyüyerek 2.913 milyar TL'ye yükselmiştir. Böylece sektörün kredi/mevduat oranı yıllık 3 puan artarak %103 seviyesine gelmiştir. Sınıflandırma kurallarındaki revizyonlar ile sektörde sene başından bu yana takipteki krediler oranı 88 baz puan iyileşerek %4,4 seviyesine ulaşmıştır. Yapı Kredi 2020 yılının ikinci çeyreğinde başarılı dış borçlanma işlemlerine farklılaştırmayı arttırarak devam etmiştir. Banka, sürdürülebilir ve yenilikçi ürün portföyünü genişletmeye devam ederek, EBRD ile imzaladığı 100 milyon ABD dolarlık kredinin yanı sıra, yaklaşık 870 milyon ABD doları tutarındaki sendikasyon kredisini Mayıs ayında başarılı bir şekilde finanse etmiştir.İçinden geçtiğimiz zorlu ve belirsizlik barındıran zamanlarda, Yapı Kredi, aktif kalitesine, güçlü bankacılık göstergelerine ve sağlıklı bilanço yapısına odaklanırken, ekonomiyi ve müşterilerini desteklemeye devam edecektir."