Dolar

34,2547

Euro

37,8003

Altın

2.927,96

Bist

8.888,54

Yeni banknot tartışmaları! Merkez Bankasından net açıklama

Merkez Bankası, yeni banknot basılacağı iddialarına son noktayı koydu! Başkan Karahan, şu an için üst kupür çalışması olmadığını açıklarken, bankaların taleplerine göre emisyon işlemlerinin kesintisiz devam ettiğini belirtti.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-04 09:37:06

Yeni banknot tartışmaları! Merkez Bankasından net açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yeni banknot basılacağına dair iddialara TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yanıt verdi. Karahan, şu anda üst kupür çalışması yapılmadığını vurgularken, mevcut kupürlerle devam edileceğini belirtti.

ÜST KUPÜR ÇALIŞMASI GÜNDEMDE YOK

Son dönemlerde sıkça tartışılan yeni banknot konusuyla ilgili açıklama yapan TCMB Başkanı Fatih Karahan, tedavüldeki kupür kompozisyonunu değerlendirdiklerini belirtti. Şu an için yeni bir banknot çalışması olmadığını açıklayan Karahan, "Mevcut kupürlerle devam ediyoruz, ancak dönem dönem bu konuyu değerlendiriyoruz" dedi.

BANKALARA TALEP DOĞRULTUSUNDA HİZMET

Bankaların talepleri doğrultusunda emisyon işlemlerinin kesintisiz olarak sağlandığını belirten Karahan, bankaların ATM'lere ihtiyaç doğrultusunda kupür yüklemesi yaptığını belirtti. Karahan, döviz bozma zorunluluğu konusunda ise ihracatçıların talepleri doğrultusunda zorunluluğun %40'tan %30'a düşürüldüğünü hatırlattı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFİ

Ekonomideki yavaşlama üzerine de açıklamalar yapan Karahan, 2024'te büyümede bir miktar yavaşlama beklediklerini ancak kalıcı fiyat istikrarı sağlandığında sürdürülebilir büyümenin mümkün olacağını belirtti. OVP'de belirtilen hedefler doğrultusunda enflasyonun düşeceğini ve yüzde 5 hedefine ulaşana kadar çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

KONKORDATO İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME

Firmaların konkordato taleplerine ilişkin gelen soruya da cevap veren Karahan, konkordatonun firmalara ödeme kolaylığı sağlamak için talep edildiğini, bu alandaki verilerin tarihsel ortalamaların altında olduğunu belirtti.

Haber Ara