Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Yenilenebilir enerji hedefleri

GEKA ve MUTSO işbirliğinde 2.si düzenlenen Güney Ege Yenilenebilir Enerji Konferansında Türkiye’nin 2023 vizyonunda yenilenebilir enerji yatırımları açıklandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-19 05:38:41

Yenilenebilir enerji hedefleri

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre: Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğinde 2.si düzenlenen Güney Ege Yenilenebilir Enerji Konferansında Türkiye'nin 2023 vizyonunda yenilenebilir enerji yatırımları açıklandı. Ayrıca GEKA sorumluluk alanındaki Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki yenilenebilir enerji potansiyeli, devam eden ve proje halindeki yatırımlar, GEKA tarafından desteklenen yenilenebilir enerji yatırımları ele alındı.

TÜRKİYE'NİN KURULU GÜÇ DAĞILIMI 72,45 GW

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Ali Bülent Kapıcı yaptığı sunumunda Türkiye'nin Kurulu güç dağılımının 72,45 GW olduğunu açıkladı. Yapıcı, “Bunun yüzde 29,40'ını doğalgaz, yüzde 25'i Hidroelektrik Santralleri, yüzde 20,40'ı kömür ve linyit, yüzde 10,40'ını küçük hidroelektrik santraller, yüzde 5,90'ı rüzgâr, yüzde 0,8'i jeotermal, yüzde 0,3'ü güneş ve geri kalan 7,80'i diğer kaynaklardan karşılanıyor. Elektrik ihtiyacımız yaklaşık 1000 farklı tesislerden karşılanıyor. Bu ihtiyacın büyük bir çoğunluğunun ithalata dayalı doğalgaz kaynaklarından karşılandığını görüyoruz. Rüzgârın kurulu gücümüz içindeki payı ancak \% 6 civarındadır. Bu manzara pek iç açıcı değil. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde 500 milyar dolar sanayi ihracatı ve 150 milyar dolar hizmet sektörü ihracatı hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşabilmek için enerjde ithalat oranını ve enerji maliyetlerini azaltarak rekabet üstünlüğünü elde etmemiz gerekiyor” dedi.

ENERJİDE 2023 HEDEFLERİ

2009 yıIında yayınlanan Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi'ne göre 2023 yılında; yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi içerisindeki payının en az \% 30 olması, elektrik üretimi için tüm hidrolik potansiyelin kullanılması, Jeotermal enerjinin elektrik kurulu gücünün asgari 1000 MWe kapasiteye ulaştırılması, 20 bin MWe rüzgâr enerjisi kurulu gücü olması hedefleniyor. Öte yandan güneş enerjisi için asgari 5 bin MWe, biyokütle enerjisi için ise asgari Bin MWe kurulu güç hedeflendiği açıklandı.

GÜNEY EGE GÜNEŞ SANTRALLERİ İÇİN İDEAL

Güney Ege Kalkınma Ajansından PYB Uzmanı Mehmet Yasin Kartal, Güney Ege Bölgesindeki yenilenebilir enerji potansiyelinin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kartal, Aydın, Muğla ve Denizli illerinde jeotermal, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyel bulunduğunu belirterek, “Muğla, Aydın ve Denizli illerinin güneşlenme potansiyeli Türkiye ortalamasının üzerindedir. Aydın'da yıllık 3 bin 17 saat, Muğla'da 3 bin 43 ve Denizli'de 2 bin 934 saattir. Türkiye ortalaması 2 bin 640 saattir. Ülke genelinde güneş enerjisinden elektrik üretimi için toplam 27 bölgede 38 şehre izin ve teşvik çıkmıştır. Sektöre 3 milyar dolar civarında yatırım yapılması beklenmektedir. Güney Ege Bölgesi için belirlenen 38 MW'lık kapasite ve 11 trafo merkezi yatırımlar için bölgenin uygunluğunun bir göstergesidir. Bu kapasitenin tamamen kullanılması halinde 40 milyon avronun üstünde bir yatırım öngörülmektedir” dedi.

106 YENİ GES TALEBİ VAR

PYB Uzmanı Kartal, Güney Ege Bölgesi için belirlenen 38 MW'lık kapasiteye rağmen, lisans için yapılan başvuruların toplam kapasitesi ise yaklaşık 475 MW olduğunu belirterek, “Bu veriler ise YEK teşviklerinde sınırlama olmaması halinde Güney Ege Bölgesine 500 milyon avronun üstünde bir yatırımın gelebileceğini göstermektedir. Ayrıca Dağıtım Firması verilerine göre Güney Ege Bölgesinde toplamda 1,29 MW kurulu güce sahip 6 adet Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali ile 1 adet 0,55 MW kurulu güce sahip lisanssız biyogaz santrali vardır. Ancak toplamda işletmedeki bu 7 tesisin dışında yaklaşık 106 adet bağlantı talebinin olumlu sonuçlandığını ve bu tesislerin inşa çalışmaları devam ediyor” dedi.

BÖLGENİN RES POTANSİYELİ 7 BİN 933 MW

Rüzgâr Enerjisi açısından özellikle Muğla ve Aydın illerinin çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kartal, 7 bin 933 MW potansiyele karşın ancak 600 MW enerji üretimi yapıldığını açıkladı. Kartal, “Aydın'da 2 bin 523,76 MW, Denizli'de 238,56 MW, Muğla'da ise 5 bin 170,96 MW Rüzgâr Enerjisi potansiyeline sahiptir. Bölgede toplamda 115 MW kapasitede rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştirilirken, Güney Ege bölgesinde de 600 MW'ı aşkın kapasitede inşa halinde rüzgâr santralleri bulunmaktadır” dedi.

YATIRIMCI İÇİN MUĞLA'DA ARAZİ BÜYÜK SORUN

PYD Uzmanı Mehmet Yasin Kartal, Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları için Muğla'da arazi sorunu yaşandığını dikkat çekerek, “Muğla ilinde en sık karşılaştığımız sorunlardan birisi de yatırımcıların Güneş Enerjisi Santrali için uygun arazi bulamamalarıdır. Muğla'nın rekabet ettiği Konya, Karaman, Burdur, Isparta, Van, Ağrı, Kahramanmaraş, gibi illerde arazi fiyatlarının ucuz ve yatırıma uygun arazilerin bol olmasından dolayı Muğla ili GES yatırımları konusunda istenilen seviyeye gelememektedir. Ancak yerelde konuştuğumuz kişiler vasıtasıyla bazı yörelerde yatırıma uygun araziler tespit edebiliyoruz. Hatta yatırımcının talep etmesi halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanları ve firma yetkilileri ile arazinin tarımsal niteliği ve yatırıma uygunluğu hakkında bilgi almak için araziyi yerinde inceleyebiliyoruz” dedi. 

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara