Yılda 360 bin dolar temettü alan çiftin ilham verici hikayesi

Uzun vadeli temettü yatırımıyla yıllık 360 bin doları aşan gelir elde eden Bay B. ve eşi, krizleri fırsata çevirerek finansal özgürlüklerine kavuştular.

2024-09-22 19:19:03

Finansal özgürlüklerini kazanan ve pasif gelirle hayatlarını sürdüren çiftlerin hikayeleri, yatırım dünyasında ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bay B. ve eşi, 1985'ten beri yatırım yaparak yıllık 360 bin doları aşan temettü geliri elde ediyorlar. Uzun yıllardır istikrarlı bir yatırım stratejisi uygulayan çift, Kanada temettü aristokratları endeksinde yer alan hisselere odaklanıyor.

GENÇLİK YILLARI VE YATIRIMA BAŞLANGIÇ

Bay B. ve eşi, Ontario'da yetişmiş, tasarrufa önem veren bir çift olarak tanınıyor. Yatırımlarına 1985 yılında, 10 bin dolar başlangıç sermayesiyle adım atan Bay B., o dönem internetin yaygın olmaması sebebiyle, alım satım işlemlerini telefon aracılığıyla brokerına iletmek zorunda kalıyordu. İlk yatırımlarında The Investment Reporter dergisinden yararlanarak, temel analizlerle hisse seçimleri yaptı.

TEMETTÜ ODAKLI YATIRIM STRATEJİSİ

Bay B.'nin stratejisi, temettüsü sürekli büyüyen şirketlere yatırım yapmaktı. “Kâr eden ve bu kârlarını yatırımcılarıyla paylaşan şirketlere yatırım yapmak, bileşik getirinin sırrıdır.” diyerek, uzun vadede temettü sağlayan şirketlerin küçük bir parçasına sahip olmanın gücünü vurguladı. Bay B.'nin yatırımlarında temettü verim oranı en az %2 olmak zorundaydı. Çok yüksek temettü veren şirketlere ise yatırım yapmaktan kaçınıyordu. Ayrıca, temettüsünü kesen şirketler, Bay B.'nin portföyünden çıkıyordu.

TEMEL VE TEKNİK ANALİZİN ROLÜ

Yatırımlarında hem temel analiz hem de teknik analiz kullanan Bay B., şirketlerin iş modellerini anlamaya çalışarak gelecekteki büyüme potansiyellerini değerlendiriyordu. Ayrıca, alım yerlerini belirlerken hareketli ortalamalar, RSI ve Bollinger Bandı gibi teknik göstergelere başvuruyordu.

RİSKTEN UZAK YAKLAŞIM: KALDIRAÇ KULLANMAMAK

Bay B.'nin yatırım kuralları oldukça netti. Kaldıraç kullanmamak, açığa satış yapmamak ve stop-loss kullanmamak gibi esnetilemez kuralları vardı. Bu stratejiyle birlikte, kriz dönemlerinde bile portföyündeki hiçbir hisseden vazgeçmedi. “Alım yapmanın en iyi zamanı, kötümserliğin zirve yaptığı zamandır” diyerek, kriz anlarında alımlarına devam etti.

KRİZLERİN ORTASINDA GÜÇLÜ KALMAK

2000 internet balonu ve 2008 mortgage krizlerinde, temettü gelirleri sayesinde hiçbir hisseyi satmak zorunda kalmayan Bay B., kriz psikolojisini şöyle özetledi: “Düşüş dönemlerinde hisse senetlerinizi tutun ve mümkün olduğunca daha fazla satın alın.” 2008 ve Covid-19 krizlerinde, düşüşlerin bir fırsat olduğunu kanıtladılar.

SABİT GELİR ARAÇLARINA GEÇİŞ YAPMADILAR

Şu anda 115'ten fazla hisse bulunan portföyleriyle, Bay B. ve eşi, temettü büyümesi sağlayan hisselere odaklanmaya devam ediyorlar. “Vergiden kaçınmak uzun vadeli yatırımda çok önemli” diyerek temettülerin vergi avantajına dikkat çekti. “Kanada'da 111.733 dolar temettü gelirine neredeyse hiç vergi ödemezsiniz” diyerek temettülerin maaşlı gelirden çok daha avantajlı olduğunu belirtti.

Kaynak: Midas

Ünlü analist: Bitcoin’de (BTC) ralli yakın!

Halka arzlara dikkat! Arz fiyatının altına düşen hisseler

Dünyanın en ünlü iki üniversitesi açıkladı! Hangi şirkette çalışanlar mutlu

Yılda 360 bin dolar temettü alan çiftin ilham verici hikayesi

Küresel güçlere karşı ''Türkiye'' kozu! Artan etkimiz kıtaları aştı

Alman otomotiv devi iflas bayrağını çekti!