Yılın son düzlüğünde altın ve mevduat yarışı: hangi yatırım kazandıracak?

Yatırımcılar için yılın son çeyreğinde altın ve mevduat rekabeti kızışıyor. Faiz indirimlerinin devamı mı gelecek? Hangi yatırım aracı güvenli liman olacak?

2024-09-27 08:21:50

2024 yılının sonuna yaklaşırken, yatırımcılar en iyi getiriyi sağlayacak yatırım araçlarını merak ediyor. Borsa yıl içinde rekor kırsa da yatırımcısını tatmin etmedi. Altın şu ana kadar yılın en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Mevduat ve TL fonları da altını takip ediyor. Faiz indirimi beklentisiyle yılın son çeyreğinde nasıl bir yatırım stratejisi izlenmesi gerektiği konuşuluyor.

ALTIN, MEVDUAT VE ENFLASYON İLE YARIŞIYOR

2024'ün ilk 9 ayında gram altın yüzde 51 getiri ile zirvede yer alıyor. Mevduat ve TL fonlar ortalama yüzde 41 ile onu takip ediyor. Buna karşın, TÜİK'in verilerine göre ilk 8 aylık enflasyon yüzde 31.94. Eylül ayındaki enflasyon yüzde 2 civarı bekleniyor, bu da toplam enflasyonu yüzde 34-35 bandına çıkaracak. Altın şu anda açık ara reel getiri şampiyonu olarak öne çıkıyor. Ancak borsada hisselerin yarıdan fazlası enflasyon karşısında geride kalmış durumda.

FAİZ İNDİRİMLERİ BEKLENİYOR

Dünya genelinde merkez bankaları faiz indirim döngüsüne girmiş durumda. Avrupa Merkez Bankası ve Amerika Merkez Bankası faiz indirimlerine başladı, bu eğilimin devam etmesi bekleniyor. Türkiye'de ise Merkez Bankası, faiz indirme konusunda aceleci değil. Uzmanlara göre kasım veya aralık ayında bir faiz indirimi ihtimali bulunuyor. Mevduat faizleri hala yüksek olsa da, bu durumun yılın son çeyreğinde değişmesi muhtemel.

MEVDUAT VE TL FONLARINDA GÜNLÜK DEĞİŞİM

Para piyasası TL fonları, yatırımcılar için cazip hale gelmiş durumda. Günlük faiz oranları yüzde 0.1250 ile 0.1350 arasında değişiyor. Örneğin, 100 bin TL'yi 92 gün boyunca yüzde 0.1300 faizle yatıranlar bileşik olarak 11 bin 742 TL kazanç elde edebiliyor. Bu da mevduat faizinden daha fazla bir getiri anlamına geliyor.

ALTIN VE MEVDUAT ARASINDA SEÇİM

Altın yatırımcıları için yıl sonu tahminleri 3 bin 300 ila 3 bin 750 TL arasında değişiyor. Altının sürekli artış göstermesi mümkün olmayabilir. Mevduatın yüzde 12'lik net getirisi, altının olası kazancı ile rekabet edebilir. Bu noktada yatırım sepeti oluşturmak, riski minimize etmek için mantıklı olabilir.

TCMB ve BDDK'dan borçlulara müjdeli haber

Türkiye'nin enerji geleceği: 336 milyar dolarlık şans!

Beyan ve hasılat uyuşmazlığına yeni çözüm!

Borsa güne düşüşle başladı

BİM bu hafta neler getirdi! 27 Eylül 2024 aktüel ürünleri neler?

Kredi Kartı borçları 60 aya varan vadeyle yapılandırılıyor!