AVM Ciro Endeksi Nisan 2017'de artış kaydetti. Geçen yıla göre AVM'lerin ziyaretçi sayıları ve ciroları da yükseldi. Ciro endeksi 2017 Nisan döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 14,2 artış kaydederek 208 puana ulaştı. AVM'lerde kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar Nisan 2017'de İstanbul'da 912 TL, Anadolu'da 715 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Nisan 2017'de 794 TL'ye yükseldi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, hipermarket kategorisinde yaşandı.
Hipermarket kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4'lük artış kaydederek uzun zamandır lider koltuğunda yer alan ayakkabı - çanta kategorisini geride bıraktı. Geçtiğimiz yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM'lerdeki yiyecek kategori ciroları yüzde 14,6, teknoloji kategori ciroları yüzde 13,9, ayakkabı-çanta kategori ciroları yüzde 13,5 ve giyim kategori ciroları ise yüzde 13,2 artış gösterdi. Uzun zamandır dalgalı bir seyir gösteren diğer alanlar kategori ciroları ise yüzde 20,1'lik artış kaydetti. Nisan 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde ise yüzde 1'lik bir artış yaşandığı gözlemlendi. AVM Endeksi Nisan 2017 sonuçlarını değerlendiren Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, “Nisan ayında döviz kurlarında yaşanan rahatlama, hem ithalat yapan hem de döviz üzerinden verilen kiralar nedeniyle sorun yaşadıklarını paylaşan perakendecilerimize nefes aldırdı. Ek olarak Nisan ayında AVM endeksinde hepimize umut veren gelişmeler görünüyor. Ziyaretçi sayısındaki azalan artışa rağmen ciro endeksi ve kiralanabilir alanlarda yaşanan artış ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarında AVM'leri tercih ettiklerini ortaya koyuyor” dedi.
AVRUPA'DA İŞLER İYİ
Mayısta 27,4 puan olan Euro Bölgesi Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 1 puanlık artışla 28,4 puana yükseldi. 28,4 puan, Temmuz 2007'den bu yana görülen en yüksek değer oldu. Haziran ayında mevcut ekonomik durumu ölçen Euro Bölgesi Cari Durumu Endeksi, 34,5 puandan 36 puana çıkarak Ocak 2008'den bu yana görülen en yüksek değere ulaştı. Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de 20,5 puandan 21 puana çıkarak Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Verilere göre, Euro Bölgesi'nde ekonomik durumun iyiye giderken özellikle Almanya'nın daha da iyi durumda olduğu belirtildi. Geçen ay mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar, marta kıyasla 19 üyeli Euro Bölgesi'nde yüzde 0,1 arttı. Perakende satışlar, 2016'nın nisan ayına göre de yüzde 2,5 yükseldi. 28 üyeli AB'de de perakende satışlar nisanda mart ayına göre yüzde 0,5 ve 2016'nın nisan ayına göre yüzde 3 yükseldi.
ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜLÜYOR
Endeks ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, “İlginç ve önemli gelişme şu: Nisan ayında hipermarket kategorisinde en yüksek ciro artışı kaydedilmiş. Mart ayında performansta üst sıralarda bulunmayan bu kategorideki gelişmeyi birkaç açıdan değerlendirebiliriz. Hipermarket ve Teknoloji kategorilerinin ilk 3 sırada yer alması, ziyaretçilerin AVM'leri sadece zaman geçirme' veya moral düzeltme için gezmediklerini, giderek her şeyin çözümü olarak gördüklerini bize anlatıyor. Yiyecek, Nisan ayında ikinci sırada yer alırken, AVM'lerin seçenek zenginliğine de işaret etmiş oluyor. Ziyaret sayısındaki artışın yüzde 1 gibi mütevazı bir artış göstermesi de ziyaretçilerin geride bıraktığımız döneme göre AVM'lerde kişi başına tüketimi artırdıklarını göstermekte” ifadelerini kullandı.