Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Yüksek tüketicilere şok: 2025'te maliyet bazlı elektrik faturası!

Türkiye, 2025’te yüksek elektrik tüketicileri için maliyet bazlı faturalandırmaya geçiyor. Üst gelir grubundaki abonelere yönelik bu yeni düzenleme, destek gruplarını rahatlatmayı hedefliyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-21 09:58:22

Yüksek tüketicilere şok: 2025'te maliyet bazlı elektrik faturası!

Türkiye, 2025'ten itibaren yüksek elektrik tüketicileri için yeni bir faturalandırma sistemine geçmeye hazırlanıyor. Bu modelde, üst gelir grubunda yer alan ve yüksek elektrik tüketen abonelere maliyet bazlı fiyatlandırma uygulanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu düzenlemenin destek gruplarını rahatlatmayı hedeflediğini belirtti.

YÜKSEK TÜKETİCİLERE MALİYET BAZLI FATURALANDIRMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayarak yeni faturalandırma modeli hakkında bilgi verdi. Türkiye'deki 36 milyon abonenin %3'ü yüksek tüketim grubunda yer alıyor. Bayraktar, bu tüketiciler için "Elektriğin maliyeti budur, bunu ödeyin" yaklaşımının benimseneceğini belirtti. 2024 tüketimlerine bakılarak 2025'te uygulamaya geçilmesi hedefleniyor.

DESTEK GRUPLARI NASIL ETKİLENECEK?

Bayraktar, "Bu düzenlemeyle destek gruplarının daha rahatlatılacağını" ifade etti. Üst gelir grubunda yer alan yüksek tüketicilerin, konfor ve gelir seviyelerine uygun olarak maliyetlere katlanmalarının doğru olduğunu vurguladı. Ancak kırsalda birden fazla ailenin aynı sayaç üzerinden tüketim yapması gibi durumların dikkate alınarak çalışmaların titizlikle yürütüleceğini söyledi.

DEVLET FATURALARIN %60'INI KARŞILIYOR

Türkiye'nin enerji ithalatının ekonomi üzerindeki yüküne değinen Bayraktar, "Devlet, vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturalarının %60'ını karşılıyor" dedi. Enerji ithalatını düşürmek için yapılan yatırımların, bu oranı daha da aşağı çekmeyi hedeflediğini belirtti. Enflasyonla mücadele kapsamında, enerji fiyatlarını mümkün olduğunca zam yapmadan yönetmeye çalışacaklarını da ekledi.

SON VİDEO HABER

Jandarma ve Emniyet için alınan yeni araçlar tanıtıldı

Haber Ara