Zeybekci açıkladı! ‘GDO’ helallik alamıyor
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) yetiştirilen ürünlere ‘helal’ belgesi verilmiyor' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-16 09:19:59

Güncelleme Tarihi: 2017-12-16 09:19:59

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) gıda ürünlerine, “helal” belgesi verilmediğini bildirdi. Türkiye, gıda, tekstil, eczacılık ve kozmetik ürünlerin yanı sıra ürün ve hizmetlere finans sektörü de eklendiğinde küresel bazda 3.9 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip “helal” ekonomisinde söz sahibi olabilmek için Kasım ayı başında önemli bir adım attı.

Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün habeirne göre Türkiye'nin yanısıra 36 ülkede, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün ortaya koyduğu helal standartlarına uygun, “helal belgesi” verebilecek kuruluşları akredite edecek Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Meclis'ten geçirildi. GDO'lu gıda ürünleri ve GDO'lu yem ile beslenen hayvanların ürünleriyle ilgili, “helal” tartışması milletvekillerinin soru önergeleri yoluyla Meclis gündemine taşındı.

HELAL BELGESİ YOK

GDO'lu ürünlerle ilgili işlemlerin, “Biyogüvenlik Kanunu” hükümlerine göre yürütüldüğünü belirten Zeybekci, “TSE tarafından gerçekleştirilen helal belgelendirme faaliyetleri kapsamında GDO'lu gıda ürünlerine belge verilmemektedir. Bu çerçevede, hayvan yemlerinde GDO kullanımına ilişkin olarak TSE, Biyogüvenlik Kanunu hükümlerini esas almaktadır. Bu kanun kapsamına giren ürünler ile ilgili olarak gıda amaçlı hiçbir GDO'lu ürüne izin verilmemiştir” ifadesini kullandı.

210 HELAL FİRMA VAR

Bakan Zeybekci, “helal” belgesine sahip firma ve ürün sayısına ilişkin son rakamları da açıkladı. Zeybekci, saha inceleme, deney/analiz sonuçları ve komisyon kararları aşamalarını geçerek “helal belgesi” almaya hak kazanan güncel firma sayısının 210, güncel helal belge sayısısının ise 434 olduğunu bildirdi.