Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2020'de Türkiye ekonomisinin lokomotif alanları olan tarım, enerji, finans ve KOBİ hizmetlerinde daha aktif olacaklarını açıkladı.
Hayata geçirecekleri yeni uygulamalarla ülke tarımın ve üreticileri desteklemeye devam edeceklerini dile getiren Hüseyin Aydın, şu mesajları verdi:
-2020 stratejimiz, “Tarımdan enerjiye Türkiye için daha fazlası” olacak. Ülkenin her kesimini kapsayan geniş bir yelpazeye dönük hizmetlerimiz devam edecek.
-Sürdürülebilir verimliliği esas alarak hizmet veriyoruz. Kıt kaynakları seçici olarak daha fazla katma değer sağlayacak alanlara kanalize ediyoruz.
-Ekonomi için önemli unsur olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansmana ulaşması için de çalışıyoruz. Bu işletmelere Girişimci Destek Kredileri, Girişimci Değer Kredileri, Ekonomi Değer Kredisi gibi ürünler sunduklarını ifade eden Aydın, “Bu işletmelere son 1 yıllık dönemde yaklaşık 11 milyar lira finansman desteği sağlayarak işletmelerin finansman maliyetlerinin azaltılmasına ve finansman imkanlarına kolaylıkla ulaşılmasına katkıda bulunduk.
-İVME Finansman Paketi ile makine imalatı, yerli makine alımı, hammadde, ara malı, seracılık ve stratejik bitkisel üretim gibi alanlarda destek sağladık. Bu paketle üretime, cari dengeye, sanayiye ve tarıma destek olmayı sürdürdük. 2020'de de bu uygulamalarımızı daha da geliştirerek devam ettireceğiz.
-Yurt dışından 12 milyar dolar kaynak temin ettik. Ekonomide değişim döneminin başlamasıyla, sektörün kredi risk iştahının arttığını görüyor ve biz de farklı ihtiyaçlara cevap verecek şekilde ürün ve hizmet çeşitliliğimizi artırıyoruz.
-2020'de de tarım sektörü önceliğimiz olmaya devam edecek. 2020 yılıyla birlikte piyasada aktif rol oynayan, kaliteli ve verimli üretimi teşvik eden, bir yandan küçük aile işletmeciliğini koruyup geliştirirken, diğer yandan uluslararası rekabete ayak uydurabilecek, modern tarım teknolojilerini kullanarak üretim yapan orta ve büyük ölçekli işletmelerin kurulmasını teşvik edecek ve üreticilerimiz ile yatırımcılarımızın önlerini daha rahat görebilmelerine imkan sağlayacak bir finansman programını uygulamaya koymaya hazırlanıyoruz.
-Özellikle küçük ve çok küçük ölçekli işletme sahibi üreticilerin finansman maliyetlerinin sıfırlanması ve bu üreticilerin daha sade bir süreç içerisinde kredi kullanabilmelerini sağlamak amacıyla, hayvancılık alanında 100 bin liraya; bitkisel üretim alanında ise 50 bin liraya kadar olan kredilerde yüzde 100 faiz indirimi uygulandı… Küçük ölçekli işletmeler korunarak, büyüme ve gelişmeleri teşvik edilecek." dedi.