TIMETURK | HABER MERKEZİ
Reuters'ın aktardığı açıklamada, rejim askerlerinin Türkiye'ye ait gözlem noktalarından birine yaklaşmakta olduğu belirtildi.
KRD News'i Fransız Haber Ajansı Reuters'tan aktardığına göre Esed rejimi ordusu, Türkiye'nin 2017'de Moskova ve İran'la yapılan çatışmasızlık anlaşması kapsamında kurduğu 12 gözlem noktasından birine yaklaşıyor.
SURMAN ASKERİ GÖZLEM NOKTASI
Söz konusu gözlem noktası, İdlib'in güneydoğusunda Marratinnuman ilçesinin yaklaşık 15 kilometre güneydoğusunda, Surman'da (Srıman) bulunuyor. Burası, Türkiye'nin 8 numaralı gözlem noktası.
RUSLAR TÜRK GÖZLEM NOKTASININ GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
Öte yandan Ruskaya Vesna internet sitesi, 8. gözlem noktasının görüntülerini yayındı.
RUSLAR GÖZLEM NOKTASI KURDU
Ayrıca Rusya, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin Tel Temr beldesinde bir noktaya konuşlanarak gözlem noktası kurdu. Haseke'deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, 70-80 kadar Rus askeri polisi, Haseke'nin güneybatısında yer alan Tel Temr'in kuzey girişindeki çiftliğe zırhlı araçlarıyla yerleşti. Barış Pınarı Harekatı bölgesinin güneydoğusunda, M4 karayolunun üzerinde yer alan belde, PYD/YPG/PKK'nın işgalinde bulunuyor. Rus güçler, beldede M4 karayolu geçişleri için de gözlem noktası kurdu. Beldede Beşşar Esed rejimi güçlerinden de az sayıda unsur mevcut. Rus askerleri, beldeye yerleşmeden önce, çevredeki köylerde yaklaşık bir ay boyunca çok sayıda devriye gerçekleştirmişti.
İDLİB'E OPERASYON
Rejim güçleri ve destekçilerinin, İdlib'in güneydoğusunda 20 Aralık Cuma günü başlattığı kara operasyonunda ele geçirdiği yerleşimlerin sayısı 15'e çıktı.
REJİM ORDUSU KİMLERDEN OLUŞUYOR?
Esed rejiminin karadan ilerleme amaçlı başlattığı saldırıya, İran destekli yabancı terörist gruplar ve başını Rus özel kuvvetlerinin çektiği "Kaplan Güçleri” adlı "5. Lejyon" da destek veriyor.
YENİ GÖÇ TEHLİKESİ
Öte yandan yaşanan son olayların ardındna yeni bir göç dalgısı da harekete geçmiş durumda. Son 2 günde en az 25 bin sivil Türkiye sınırına doğru hareket etmeye başladı.
İdlib'in güneyindeki yerleşimler ve özellikle Marratinnuman ilçesi kırsalı, göç veren bölgelerin başında geliyor.
Rejim güçleri ve Rusya'nın devam eden saldırıları sonucu kaçan sivillerin büyük bir kısmı, Hatay'ın Reyhanlı ilçesi karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki sınıra yakın kamplar ile İdlib'de zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlara, Türkiye'nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine sığınıyor.
Son göç dalgasının da sınırın dışında, bu bölgelerde karşılanacağı ve Türkiye içerisine girilmesine izin verilmeyeceği belirtiliyor.
İDLİB'DE SON DURUM
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı.
Rejim güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. O tarihten bu yana rejim ve Rusya'nın saldırılarında 1300'den fazla sivil öldü. Saldırıların yoğun olduğu bölgelerden nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise 1 milyonu aştı. Son bir buçuk ayda 180 binden fazla sivil göç ederek yine Türkiye sınırına ve Türkiye'nin teröristlerden temizlediği Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgelerine sığındı.