Dolar

35,5022

Euro

36,5895

Altın

3.061,12

Bist

9.715,86

Etiyopya'daki eylemler

Etiyopya Savunma Bakanı Fegessa: - '(Etiyopya'daki karışıklık ve eylemler) Ülkedeki karışıklık bir renkli devrim şekli alıyor. Bu hareket kabul edilemez. Hükümet şiddetle veya dış güçlerin etkisiyle değişmeyecek'

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-07 22:56:50

Etiyopya'daki eylemler
Etiyopya Savunma Bakanı Siraj Fegessa, ülkenin bazı bölgelerinde görülen muhalif eylemlerin ve karışıklığın bir renkli devrim halini aldığını belirtirerek, "Bu hareket kabul edilemez. Hükümet şiddetle veya dış güçlerin etkisiyle değişmeyecek." dedi.

Fegessa, geçen ay ilan edilen olağanüstü hal sonrası ülkedeki güvenlik durumuna ilişkin yerel basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki eylemcilerin ve karışıklık çıkaranların açıkça iktidarı ele geçirmeyi amaçladığını kaydeden Fegessa, "Ülkedeki karışıklık bir renkli devrim şekli alıyor. Bu hareket kabul edilemez. Hükümet şiddetle veya dış güçlerin etkisiyle değişmeyecek." ifadelerini kullandı.

Fegessa, renkli devrim kampanyasını yürütenlerin toplumla hükümet arasında düşmanlık yaratmaya çalıştığını dile getirdi.

Son günlerde yaşanan eylem ve şiddet olaylarında 17 güvenlik görevlisinin yaralandığını ve 4 aracın ateşe verildiğini söyleyen Fegessa, çok sayıda kasabada halkın korktuğu için iş yerlerini açmaya çekindiğini belirtti.

Etiyopya'da muhaliflere yönelik af ve Başbakan Hailemariam Desalegn'in istifa kararına rağmen Oromiya ve Amhara eyaletlerindeki siyasi gerginlik devam ediyor. Son üç gündür kepenk kapatma eylemi ve muhalif gösterilerin yaşandığı Oromiya'da zaman zaman göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Hafta sonu iktidar koalisyonu Etiyopya Halkları Devrimci Demokrasi Cephesi'nin (EPRDF) düzenleyeceği yürütme kurulu toplantısında yeni başbakanın isminin açıklanması bekleniyor.

- Üç yıldır gösteriler sürüyor

Etiyopya hükümetinin Oromiya eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletmeye çalışması sonucu Aralık 2015'te başlayan gösteriler Amhara eyaletine de sıçramıştı.

Protestolar sonrası tutuklanan çok sayıda muhalif isim, gazeteci ve aktivist ise geçen aylarda çıkarılan af kapsamında salıverilmişti.

Nüfusu 100 milyon dolayındaki Etiyopya'da ülkenin yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar oluştururken, Amharalar yüzde 27'lik bir kısmı teşkil ediyor. Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6'sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu ileri sürüyor.

Hükümet, insan hakları kuruluşları tarafından muhalif siyasetçi, gazeteci ve göstericilere karşı hak ihlallerinde bulunmak ve aşırı şiddet uygulamakla suçlanıyor.

SON VİDEO HABER

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Gazze protestosu: 'Soykırım bakanı'

Haber Ara