Al Arabiya televizyonunda bir programa katılan Bişara, halihazırdaki siyasi sürecin bir ya da iki devletli çözüme götürmeyeceğini söyledi.
"HALKIMI ÇATIŞMAYA ÇAĞIRIYORUM"
Söz konusu sürecin, mevcut apartheid sistemini(*) ve İsrail'in ırkçı uygulamalarını meşrulaştıran bir kılıf olduğunu belirten Bişara, "Filistinliler halihazırda bu sürecin dışındalar. Siyasi süreç 'arabulucu' yalanı üzerinden yürütülüyor. Filistinlileri İsrail'le açık bir çatışmaya çağırıyorum" dedi.
"CEVAP, GÖSTERİ ve TEPKİLERİN ÖTESİNE GEÇMEYECEK"
ABD yönetiminin İsrail'den daha aşırıcı olduğunu dile getiren Bişara, ABD ile İsrail'in girdikleri bahsin, "Başkan Donald Trump'ın kararına verilecek cevap, gösteri ve tepkilerin ötesine geçmeyecek, bunlar da diğerleri gibi sona erecek, söz konusu karar ile İsrail'in Kudüs'teki yerleşim birimleri inşaatı işlemeye devam edecek" düşüncesi üzerinde şekillendiğini anlattı.
"ABBAS YÖNETİMİ ve HAMAS SÜRECİN DIŞINA ÇIKMAK İÇİN TEMEL BİR DENKLEM BULMALI"
"Batı Şeria'daki yönetim ile Gazze'deki direniş grupları, sadece birlik için değil siyasi sürecin dışına çıkmak için temel bir denklem bulmadıkları sürece Filistin meselesinde hiçbir şey değişmeyecek" ifadesini kullanan Bişara, söz konusu denklemin siyasi süreci terk etmek gibi tüm denklemleri değiştirecek nitelikte olması gerektiğini kaydetti.
YASER ARAFAT HATIRLATMASI
Yaser Arafat'la yürütülen barış görüşmelerinin de Kudüs meselesi yüzünden başarısız olduğunu hatırlatan Bişara, "Arafat, Kudüs'ten taviz vermeme konusunda büyük direnç gösterdi ve Kudüs'ü kurtardığı için değil ondan vazgeçmediği için kahramanlar gibi karşılandı" diye konuştu.
ABBAS YÖNEİTMİNE FORMÜL ELEŞTİRİSİ
Filistin yönetiminin söz konusu karara karşılık benimsediği çözümün çözüm değil halihazırdaki İsrail'le çatışmama olgusuyla uyumlu bir strateji arayışı olduğuna işaret eden Bişara, Filistin yönetiminden benimsediği ulusal projenin ne olduğunu açıklamasını ve barış sürecindeki konumunu belirlemesini istedi.
Azmi Bişara, ABD'de, 1948'den bu yana İsrail'in Kudüs'te dayattığı gerçekliği kabul etmeme yönünde bir tavır olduğunu, tüm ABD başkanlarının ABD Kongresinin 1995'te aldığı "elçiliğin taşınması" kararını ertelediğini belirtti ve Trump'ın aldığı kararın da siyasi olarak tehlikeli ve sembollerle dolu olduğunu söyledi.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İHTİMALİ GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ
İki devletli çözüm ihtimalinin yavaş yavaş azaldığına ancak gündemden düşmediğine değinen Bişara, Filistinlilerin hala bir devlet kurma düşüncesinde olduğunu sözlerine ekledi.
(*) Apartheid, siyahilere yönelik uygulanan beyaz milliyetçiliğine verilen sistemin ismidir.