Dolar

34,2271

Euro

37,2249

Altın

2.994,53

Bist

8.793,61

115 milyar lira ile yıkılan binalar yeniden yapılır mı? 115 milyar TL kaç milyar dolar?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem afeti 135 milyon kişiyi etkiledi. Depremde binlerce insan hayatını kaybederken kentler ve mahalleler de haritadan silindi. Bölgenin yeniden ayağa kalkması ve depremzedelerin yaralarına merhem olabilmek için Türkiye Tek Yürek yardım kampanyası düzenledi. Kampanyada 115 milyar lira toplandı. Peki 115 milyar lira ile yıkılan binalar yeniden yapılır mı? 115 milyar TL kaç milyar dolar?

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-16 12:32:48

115 milyar lira ile yıkılan binalar yeniden yapılır mı? 115 milyar TL kaç milyar dolar?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü sabaha karşı 04.17'de meydana gelen 7.7 ve ardından 7.6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce kişi hayatını kaybetti. Yüz yılın afeti olarak tanımlanan deprem afetinde binlerce konut da yerle bir oldu. Deprem bölgesine hayır severlerin yardımları hızla ulaşırken bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için planlar da yapılmaya başlandı. Bölgenin 1 yıl içinde yeniden inşa edilmesi bekleniyor. Deprem nedeniyle bölgedekilere nakdi yardımlar için de bir plan oluşturuldu. Geçtiğimiz gün Türkiye'de, KKTC'de ve Azerbaycan'da yapılan Türkiye Tek Yürek yardım kampanyasında 115 milyar TL yardım topandı. Türkiye büyük bir dayanışma örneği göstererek bir kez daha kenetlendi. Çocuk, genç yaşlı, iş insanı, esnaf, ev hanımı demeden yardım kamanyasına katılan vatandaşlarımız sayesinde depremzedeler için 115 milyar lira yardım toplandı. 

115 milyar lira toplandı

115 milyar lira ABD dolarına çevirildiğinde 6 milyar 99 milyon dolara tekabul ediyor. Bu rakam depremzedelerin yarasını sarmak için ve bölgenin yeniden inşasına kakı saplamak için oldukça büyük bir rakam. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch depremin ardından yaptığı bir analizde deprem zararının 4 milyar dolara ve daha fazlasına ulaşabileceğini belirtmişti. Bank of America, rakamı yaklaşık 3-5 milyar dolar artı "etkilenen insanları desteklemek için en az 2-3 milyar dolar daha gerekiyor" diye tahminde bulundu.

115 milyar TL olarak açıklanan yardım depremzedeler ve bölgenin yeniden imarı için kullanılacak. Yardıma 7'den 70'e tüm kesimden büyük bir katılım oldu. Türkiye yardımlaşma ve birlik olma konusunda bir kez daha dünyaya örnek oldu. "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında 115 milyar 146 milyon 528 bin liralık bağış rakamına ulaşıldı. Ayrıca kampanya dahilinde gönderilen SMS sayısı ise 9 milyon 10 bin adet oldu.

Cumhurbaşakanı Erdoğan: El birliğiyle bu imtihanın da üstesinden geleceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, KKTC ve Azerbaycan'dan ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla yapılan "Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını"na telefon ile bağlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enkaz kaldırma ve şehirlerin yeniden kurulmasına yönelik çalışmalar için hemen kolları sıvadıklarını, mart ayı başı itibarıyla ön çalışmaları tamamlanan yerlerde 30 bin konutun temelini atarak inşaya başlayacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Amacımız 1 yıl içinde, yıkılan her binanın yerine, insanımızın güvenle, huzurla oturabileceği konutları teslim etmeye başlamaktır. İnşallah el birliğiyle bu imtihanın da üstesinden geleceğiz. Dünkü Kabine Toplantısı'nda oradaki arkadaşlarımızla kendi aramızda 136 milyon 589 bin liralık bir yardım topladık. Bu meblağın içinde bizim katkımız da elbette var. Bugünkü kampanyada toplanacaklarla birlikte yurt içinden ve yurt dışından AFAD hesaplarına gelecek her kuruş, depremzedelerimiz için kullanılacaktır. Nitekim devletimizin kurumları da şu an itibarıyla sizlere katılımlarının ne olacağını, az önce Türk Telekom'un ifade ettiği gibi, Türkcell'in ifade edeceği gibi, bunun yanında tüm kamu bankalarının buradaki katılımda paylarının ne olacağını hep birlikte izleyeceğiz. Milletimizin bu tür durumlarla ilgili alicenaplığını, geçmişteki afetlerden yakinen biliyoruz. İnşallah bugün tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakamla milletimiz yüce gönüllülüğünü bir kez daha gösterecektir. Devletimizin mevcut imkânlarını yurt içi ve yurt dışından gelecek yardımlarla takviye ederek Allah'ın izniyle bu yükün altından kalkacağımızdan şüphe duymuyorum."

Bağışlara vegiden düşecek iddialarına yalanlama

Sosyal medyada yer alan bağışlar vergiden düşecek iddialarına ilişkin yeni bir açıklama geldi. Açıklamada bu iddialar yalanlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Sosyal medyada, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği görülmektedir. Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanması gerekli görülmüştür.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur.

Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100 bin TL kazancı olan bir kurum 20 bin TL AFAD'a bağış yaptığında kazancından 20 bin TL'yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4 bin TL'dir."

 

115 milyar TL kaç dolar yapar?

2023 yılı 16 Şubat itibari ile 1 ABD dolar 18.86 TL'dir. Buna göre; 115 milyar lira 6 milyar 99 milyon 49 bin ABD doları yapar.

115 milyar TL kaç dolar yapar? 115 milyar lira kaç milyar dolar?

Haber Ara