2024'te en mutlu şehirler listesi açıklandı: Türkiye üç şehirle temsil dildi
2024 Mutlu Şehirler Endeksi'nde Türkiye'den üç şehir dikkat çekti! İstanbul, İzmir ve Antalya'nın sıralamaları merak konusu. Mutluluk sıralamasında Türkiye'nin yeri nedir?

Oluşturma Tarihi: 2024-10-03 17:18:55

Güncelleme Tarihi: 2024-10-03 17:22:24

İngiltere merkezli Yaşam Kalitesi Enstitüsü tarafından her yıl düzenlenen "Mutlu Şehirler Endeksi"nin 2024 edisyonu yayımlandı. Danimarka'nın Aarhus şehri, bu yıl dünyanın en mutlu şehri olarak birinci sırayı alırken, Türkiye'den de üç şehir listeye girmeyi başardı. İstanbul, İzmir ve Antalya sıralamada yer alarak ülkemizi temsil etti.

KUZEY AVRUPA ŞEHİRLERİ LİDERLİĞİ SÜRDÜRÜYOR

Araştırma, şehirlerde yaşayanların çevre, toplu ulaşım, yerel ekonomi, yerel yönetim ve genel yaşam kalitesi gibi kriterlere verdiği cevaplar doğrultusunda oluşturuluyor. 2024 sıralamasında Kuzey Avrupa şehirleri yine öne çıktı. Danimarka'nın ikinci büyük şehri Aarhus, birinci sırada yer alırken, İsviçre'nin Zürih şehri ikinci, Almanya'nın başkenti Berlin üçüncü sırada yer aldı. İsveç'in Gothenburg kenti dördüncü, Hollanda'nın Amsterdam şehri ise beşinci sırada kendine yer buldu. Bu şehirleri Helsinki, Bristol, Kopenhag, Cenevre, Münih ve Stockholm takip etti.

TÜRKİYE'DEN 3 ŞEHİR LİSTEDE

Türkiye'den de üç şehir bu endekse girmeyi başardı. İstanbul, dünya sıralamasında 197'nci sırada yer alarak bronz şehir kategorisine girdi. İstanbul, Buenos Aires, Varşova ve Cape Town gibi şehirleri geride bırakırken, Doha, Kuala Lumpur, Zagreb ve Liverpool gibi şehirlerin gerisinde kaldı.

Listeye giren bir diğer Türk şehri İzmir, 222'nci sırada yer aldı. İzmir, Braşov ve Malaga'nın gerisinde kalırken, Cidde ve Toronto gibi şehirleri geride bıraktı. Antalya ise listenin sondan beşinci sırasında yer alarak 246'ncı oldu. Antalya, Brezilya, Arjantin, Çin ve Güney Afrika'dan bazı şehirleri geride bırakmayı başardı.