Artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında çalışanların maaşları her geçen gün ne yazık ki eriyor. Sağlık sektörünün en önemli ayaklarından biri olan aile hekimleri de maaşlarına ve sosyal haklarına düzenleme talep ediyordu. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik nedir? Aile Hekimi maaşı artacak mı? Yönetmeliğin içeriğinde neler var?
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği nedir? Aile Hekimi maaşı artacak mı? Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği içeriğinde neler var, hangi maddeler var? sorular pek çok aile hekimi taraından sorulmaya başlandı. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği nedir?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yönetmeliğe ilişkin yaptığı açıklamada "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yönetmelik, teşvik ek ödemesi konusunda beklenen uygulamayı getiriyor ve afet bölgesinde görevli aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarımızın ekonomik şartlarını yeniden düzenliyor. Yeni yönetmelik hayırlı olsun. dedi.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği maddeleri neler?
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
MADDE 1- 29/6/2021 tarihli ve 4198 sayılı Cumhurbaşkanı Karan ile yürürlüğe konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin beşinci fıkrasına "taban ödeme" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve teşvik ek ödemesi" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin beşinci fıkrasına "taban ödeme" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve teşvik ek ödemesi" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğe 25 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 25/A maddesi eklenmiştir.
"Genel hayata etkili afet durumlarında yapılacak uygulamalar
MADDE 25/A- (1) Genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde aile hekimliği uygulaması, Sağlık Bakanının onayı ile aşağıdaki şekilde yürütülebilir:
a) Sözleşmeli aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının ödemelerinde; kayıtlı kişiler için ödenecek ücret, tarama ve takip katsayısı ile teşvik ödemeleri her biri ayrı ayrı hesaplanarak genel hayata etkili afet durumdan önceki son aya ait aylık ücretlerinden az olmamak üzere ödeme yapılır.
b) Hizmet sunumuna devam edilmesi mümkün olmayan aile hekimliği birimleri için genel hayata etkili afetin yaşandığı durumdan önceki son aya ait aile sağlığı merkezi gider ödemesi ödenmeye devam edilir. Bu birimler müdürlükçe gösterilen yerlerde hizmet sunumuna devam eder.
c) Aile hekimine kayıtlı kişi sayısının bin kişinin altına düşmesi nedeniyle sözleşmenin feshi hükümleri bir yıl süreyle uygulanmaz.
ç) Koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanması ile ilgili 20 nci ve 23 üncü maddelere istinaden herhangi bir kesinti yapılmaz.
(2) Bu uygulamalar, genel hayata etkili afetin yaşanmasından itibaren altı ay süre ile uygulanır. Sağlık Bakanının onayı ile bu süre bir defa olmak üzere uzatılabilir."
MADDE 4- Bu Yönetmelik 1/2/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.