Ali Sarı kimdir? AK Parti milletvekili adayı Ali Sarı nereli? Türkiye'nin önemli kurumlarından olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) görev yapan Ali Sarı milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. RTÜK'te İzin ve Tahsisler Dairesi Başkan Yardımcısı olarak çaışan Ali Sarı 16 yıldır RTÜK'ün çeşitli birimlerinde Üst Kurul Uzmanı olarak görev yapıyordu. 14 Mayıs 2023'te yapılacak genel seçimlerde AK Parti'den meclise girmek isteyen Ali Sarı aday adaylığı için kolları sıvadı.
Ali Sarı kimdir?
1980 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Kırşehir'de tamamladıktan sonra lisans eğitimini Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı.
Ali Sarı yüksek lisansını ise Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde tamamladı. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Anabilim Dalında Hibrit (güneş ve hidrojen enerjisi) enerji sistemleri üzerine yüksek lisansını tamamlayan Ali Sarı doktora eğitimine devam ediyor.
Çeşitli alanlarda önemli görevleri üstlenen Ali Sarı 2007 yılından itibaren Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda (RTÜK) görev alıyor.
İstanbul silüetini bozan televizyon anten ve kulelerinin tek bir kulede toplanması projesi olan Küçük Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesine ilişkin Marmara bölgesinde Radyoların frekanslarını planlanmasında görev almıştır.
RTÜK'te 16 yıldır farklı alanlarda görev alan Ali Sarı 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde AK Parti'den milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa etti.
Evli ve 4 çocuğu olan Ali Sarı orta seviyede İngilizce bilmektedir.
AK Parti milletvekili aday adaylığı şartları neler?
Seçime s ayılı günler kala partiler adaylık şartlarını açıkladı. Buna göre AK Parti'den aday adaylığı başvurusu için öncelikle AFAD'ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatırması gerekiyor. AFAD bağışları yetişkinler için 20 bin TL, kadınlar ve gençler için 10 bin TL, engelliler için 5 bin TL'dir.
AK Parti hakkında
Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti, siyasi ideolojisini muhafazakâr demokrasi olarak tanımlar. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 285 milletvekili ile en çok üyeye sahip partidir. Genel başkanı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan'dır.
Kurucuları ve önde gelen isimlerinden bir bölümü, eski Fazilet Partisi'ne (FP) yakın ya da Fazilet Partisi kadrosundan olup bu partinin kapatılmasından sonra kurulan ve devam niteliğine sahip olduğu kabul edilen Saadet Partisi'ne (SP) katılmayanlardır. Gerek kuruluştaki, gerekse sonraki dönemlerdeki kadroları değişik parti ve siyasi görüşlerden pek çok adı barındırmıştır. Fazilet Partisi'nin veya ilgili siyasi geleneğin bir uzantısı olarak gösterilmesi partililer tarafından kabul görmemektedir. Ayrıca Anavatan Partisi'nin (ANAP) devamı olduğu da iddia edilmiştir.
Adalet ve Kalkınma Partisi, kurulduğu günden beri katıldığı seçimlerin tamamında birinci parti olmuş ve katıldığı altı genel seçimin beşinde (2002, 2007, 2011, Kasım 2015 ve 2018) tek başına iktidar olmuştur. Partinin 2001'deki kuruluşundan itibaren genel başkanlık görevini sürdüren Erdoğan'ın, 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bu göreve eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu getirildi. Parti, Davutoğlu liderliğinde katıldığı Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde %8,96 oy kaybederek %40,87'ye geriledi. Kasım 2015 genel seçimlerindeyse tarihindeki en büyük oy sayısı ve %49,5 ile 2011'den sonra en büyük oy oranına sahip olarak, 317 milletvekili elde etti ve TBMM'de tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa ulaştı. Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından gerçekleştirilen kongrede Binali Yıldırım partinin genel başkanlık görevine seçildi. Yıldırım 24 Mayıs 2016 tarihinde 65. Türkiye Hükûmeti'ni kurarak başbakanlık görevine başladı. 24 Haziran 2018 Genel seçimlerinde %42.56 oy alan AK Parti iktidarını devam ettirdi. 10 Temmuz 2018 tarihinde 66. Türkiye Hükûmeti kuruldu.