Araç alım-satımında 'sazan sarmalı' yeniden sahnede

Araç alım-satımında 'sazan sarmalı' tuzağı! Dolandırıcılar, sahte ilanlarla araç almak isteyenleri hedef alıyor. Piyasa değerinin altında satılan araçlara şüpheyle yaklaşın, yüz yüze görüşmeden ve noter onayı olmadan para transferi yapmayın!

2024-09-19 07:48:22

Araç alım-satımı dolandırıcıların yeni hedefi haline geldi. İnternet ilanları üzerinden yapılan alışveriş, kötü niyetli kişilere fırsat yaratıyor. Son dönemde sıkça rastlanan "sazan sarmalı" yöntemiyle dolandırıcılar, sahte ilanlarla alıcıları kandırıp paralarını ele geçirmeyi hedefliyor. Piyasa değerinin altında sunulan araç ilanlarına hemen güvenmek büyük bir hata olabilir.

İLANI KALDIRTTI, KENDİ SATTI

Bir mağdur, yaşadığı olayı şöyle anlattı: “1 milyon liraya ilana koyduğum arabamı pazarlık yapmadan almak isteyen biri, ilanı kaldırmamı ve arabayı kardeşinin teslim alacağını söyledi. Ben satış gününü beklerken, dolandırıcı arabamı yarı fiyatına (500 bin lira) ilana koymuş. Diğer alıcı, piyasa değerinin altında olduğunu görünce hemen almak istemiş. Dolandırıcı ise acil paraya ihtiyacı olduğunu söyleyerek güven kazanmış.”

'FİYAT KONUŞMAYIN' TALİMATI

"İki taraf da fiyat konuşmamak için tembihlendiği için buluştuğumuzda kimse fiyat sormadı" diyen mağdur, "Notere gittik, işlemler başladı. Ben satış için parayı beklerken, kandırılan alıcı parayı dolandırıcıya gönderdi. Benim hesabıma para gelmediği için satışı yapmadım, ama alıcının parası gitmiş oldu. Dolandırıcı ortadan kayboldu, ben de karakolluk oldum" dedi.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜN

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, bu tür dolandırıcılık yöntemlerinin arttığını belirtti. Küçük, "Piyasa fiyatının altında satılan araç ilanlarına şüpheyle yaklaşın. Araç ve satıcıyı yüz yüze görmeden kapora göndermeyin. Araç bedelini noter huzurunda ödeyin ve başka bir kişiye para göndermeyin. Para gönderirken açıklama kısmına aracın plakası gibi detaylı bilgi ekleyin" dedi.

KELEPİR FİYATA SATILIYORSA BİR DAHA DÜŞÜNÜN!

Sazan sarmalı dolandırıcılığı, genellikle internet üzerinden yayılan araç satış ilanlarıyla gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar, kendilerini gerçek bir araç sahibi gibi göstererek, gerçekte var olmayan yüksek fiyatlı araçları düşük fiyatla satılıyormuş gibi gösterip mağduriyet yaratıyor. "Acil satış" ve "maddi sıkıntı" gibi nedenlerle düşük fiyat için haklı bir gerekçe sunuyorlar. Ancak, aracın var olmadığı ortaya çıktığında alıcı ciddi bir maddi kayıpla karşı karşıya kalıyor.

KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç alışverişinde Güvenli Ödeme Sistemi'ni 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale getiriyor. Bu sistemle dolandırıcılık vakalarının önüne geçilecek. Satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, alıcı ise parayı referans numarası ile aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para satıcının hesabına geçecek.

Rahatsızlaşan işçiyi soyan şüpheli 'Bir anda şeytana uydum'

“Alkol Saf mı, Sulu mu?” Hemşire Önder E., patlamaya neden oldu mu?

Dilan Çıtak’ın uçak krizi: Kabin memuruna ve polise saldırdı

Nevzat Bahtiyar’dan şoke eden iddialar: Narin Güran’ın ölümü yasak aşklardan mı kaynaklandı?

Kot pantolonlardaki kırmızı etiketin şaşırtıcı anlamı!

Cep telefonları uzaktan patlatılabilir mi? Uzmanlar açıkladı!