Bilecik'ten gelen altın madeni keşfi haberleri başta bölge halı olmak üzere herkesin ilgisini çekti. Bilecik'te değeri milyarlarca dolar değerinde olan altın yatağından altın çıkarma işlemi yakın zamanda başlayacak. Çıkarılan altının ilk altın külçeye döküm işleminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapması bekleniyor. Yaklaşık olarak 6 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen altın yatağı ülke ve bölge halkına yarar sağlayacak.
Bilecik'te altın mı var?
Bilecik'te dev altın madeni kaynağı tespit edildi. Tespit sonrası yapılan fiziki ve teknik çalışmaların neticesinde bölgede tesis kurulmasına karar verildi.
Bilecik Altın madeni nerede, hangi ilçede?
Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırarken altın madenlerinden altın çıkarılmasının önemi de katlanarak arttı. Bilecik'te keşfedilen altın yataklarının ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Bilecik'in Söğüt ilçesinde bulunan maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın kaynağnın çıkartılması için çalışmalar başladı.
Bilecik'te ne kadar altın bulundu?
Son zamanlarda dünyada bulunan en büyük altın yataklarından birisi Bilecik'te keşfedildi. Yapılan analizlere göre altının bugünkü değerinin 6. milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Cuma günü altın madeni açılacak. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması ve ilk altın külçesini dökmesi bekleniyor. İlk etapta yüzde 82'lik çıkarılmaya hazır olan rezerve yoğunlaşılacak. Tüm maden sahasında altın çıkarılmaya başlanacak. 6 milyar doların üzerinde değere sahip, ilk etapta 1 milyon 252 bin ton altın çıkarılacak. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye 42 ton altın üretti. Buradan 6-7 ton altın çıkarılması demek tüm Türkiye'deki altının yüze 15'inin buradan sağlanması demek olacak.
Bilecik hakkında
Bilecik, Bilecik ilinin merkezi olan ilçedir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde kalmaktadır.
Günümüz yerleşimiyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Şehrin 4 km güneybatısında yerleşimin M.Ö 3000'lere kadar uzandığı düşünülen Agrilion antik kenti bulunmaktadır. Günümüz yerleşimin Hamsu ve Debağhane dereleri arasındaki kayalık çıkıntıda Bizans döneminde Belekoma adıyla bilinen bir kale bulunmaktaydı. 13. yüzyılda Bizans'ın Selçuklularla mücadelesinde uç bölgesinde yer alan Bilecik, yüzyılın ortalarından itibaren tekfur idaresinde merkezden yarı bağımsız olarak yönetilmekteydi. Bilecik, 1299 yılında ani bir baskınla Osmanlı topraklarına katıldı. Bilecik'in ele geçirilmesiyle Osman Gazi burada bir mescid yaptırmış, ikinci oğlu Ali ve eşi Bala Hatun ile aynı zamanda eşinin babası olan Şeyh Edebali burada yaşamıştır. Şehir kalenin etrafında gelişim göstermekle birlikte, coğrafi yapıdan dolayı yeterli büyüme sağlanamamıştır. 16. yüzyılda 700 civarında küçük bir nüfusa sahip olan yerleşimin onda bir kadarını Hristiyan nüfus oluşturmaktaydı. 1649 yılındaki Avârız kayıtlarında Bilecik Ertuğrul Gazi vakıflarına ait bir kasaba olarak kaydedilmiştir. Bu dönemde yerleşim, dokuz Müslüman ve bir Hristiyan olmak üzere 10 mahalleden oluşmaktaydı. Coğrafi konumu nedeniyle tarım yapılamayan yerleşim, bu tarihlerde demir madenciliği ve ipek dokumacılığı yönüyle gelişmişti. Osmanlı idaresinde uzun süre Sultanönü sancağına bağlı bir kaza olarak görülen yerleşim, Tanzimat'tan sonra Hüdavendigâr eyaletine bağlı bir sancak oldu. II. Abdülhamid döneminde Ertuğrul sancağının merkez kazası Bilecik, Cumhuriyet'in ilk yıllarında vilâyet oldu. 1924 yılında vilâyetin adı Bilecik'e çevrildi.