Kripto para yatırımcılarını ilgilendiren flaş bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası kripto paralarla ödeme yapılmasını yasakladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kripto paralar (bitcoin) ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Bitcoin sahipleri de Bitcoin satışı yasaklandı mı? Bitcoin alımı yasaklandı mı? gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Peki bankalar üzerinden bitcoin alıp satmak yasaklandı mı? Kripto para aracılığında bankalar yasaklandı mı? Bankalar üzerinden kripto para (bitcoin) alıp satmak yasaklandı mı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kripto para sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı. Karar sonrası kripto para (bitcoin) varlıkları olanlar endişelendi. Merkez Bankası aldığı karar ile kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. Bu gelişmelerden sonra Bitcoin satışı yasaklandı mı? Bitcoin alımı yasaklandı mı? soruları sorulmaya başlandı.
Bitcoin satışı yasaklandı mı?
Bitcoin satışı yasaklanmadı. Bankaların Bitcoin ve kripto para borsalarına aracılık etmesi yasaklandı. Türkiye'de kripto ödemeleri yasaklandı.
Bitcoin alımı yasaklandı mı?
Yönetmelikte, kripto varlıkların, ödemelerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde kullanılamayacağı ve kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı kaydedildi. Dolayısıyla bitcoin alımı da yasaklanmış değil.
Merkez Bankası kripto paraları yasakladı mı?
16 Nisan gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre kripto para piyasasındaki sanal varlıklar hiçbir şekilde doğrudan veya dolaylı olarak ödemelerde kullanılamayacak. Yapılan düzenleme kripto varlıkların kullanımını kontrol altına almak için yapıldı. Sıkça sorulan kripto paralar yasakladı mı sorusuna yanıt verecek olursak: Kripto paralar yasaklanmadı. Sadece kullanımı kontrol altında olacak düzenleme yapıldı.
İlgili yönetmelikte şu ifadeler kullanıldı:
Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.
Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.
Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.
Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.
Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.
Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.
Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması
MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
Yürürlük
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.
Kripto para ile ilgili yaşanan gelişmeler üzerine değerlendirme
Ekonomist Uğur Gürses: "İlk bakışta bankacılık dışındaki ödeme ve elektronik para kuruluşlarını kısıtlayan, daha fazla 'kara para kaygılı' bir düzenleme gibi görünüyor. Düzenlemeye yasakla giren her otorite hüsranla çıkar. Geçmişte de birçok örneği var. Bu tür yasaklar Fintech girişimlerini yurt dışına taşınmaya teşvik ediyor."
Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci: "Rolls-Royce ve Lotus'un Türkiye distribütörü olan Royal Motors Çarşamba günü kripto para kabul eden ilk otomotiv firması olduklarını açıklamıştı. Sadece bir gün sürdü"
Ekonomist Emre Alkin: "Düzenleme değil yasaklama olmuş"