Çarşema Sor nedir? Nisan ayından sonraki ilk çarşamba günü Çarşema Sor bayramı kutlanır. Çarşema Sor bayramını kimler kutlar? Çarşema Sor bayramının Ezidiler kutları. Çarşema Sor hangi gün kutlanır? Çarşema Sor Nisan ayının 13'ünden sonra ilk gelen Çarşamba günü kutlanır. Çarşema Sor kelime anlamı olarak Kızıl Çarşamba demektir.
Çarşema Sor nedir?
Çarşema Sor kelimesi Nisan ayının otalarına doğru sosyal medya sitelerinde sıkça gördüğümüz bir kelime. Vatandaşlar da Çarşema Sor nedir diye merak ediyor. Çarşema Sor ezidilerin kutladığı bir bayramdır. Ezidiler bu bayramı her yıl Nisan ayında kutlar. Ezidilerin kutladığı Çarşema Sor bayramının diğer ismi de Tausî Melek bayramıdır. Ezidilerin Meleke Tawisi'nin bugün yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılanılıyor.
Çarşema Sor anlamı nedir?
Çarşema Sor mana olarak Kızıl Çarşamba demek. Miladi takvime göre Nisan ayının 13'ünden sonrasına denk gelen ilk Çarşamba günü Çarşema Sor bayramı oluyor. Bu sene de Çarşema Sor Bayramı 18 Nisan'a yani bugüne denk geldi. Ezidiler Çarşema Sor bayramında Hıdırellezde olduğu gibi yumurtaları kırmızıya boyayarak tüketiyorlar.
Çarşema Sor neden kutlanır?
Çarşema Sor Ezidiler tarafından kutsal kabul edilen bir bayramdır. Ezidi inancına göre yaşamın başladığı ilk gün bugündür. Ezidiler bugünü yani Çarşema Sor'u (Kızıl Çarşamba) evrenin oluşumunun tamamlandığı son gün olarak kabul ederler.
Ezidiiler kimdir?
Alışılmadık inançları nedeniyle haksız bir şekilde "şeytana tapanlar" olarak yaftalanan Ezidiler, küçük gruplar halinde, Irak ile Suriye'nin kuzeybatısında ve Türkiye'nin güneydoğusunda yaşıyorlar. Ezidilerin inançlarının büyük kısmı Hristiyanlıktan geliyor. Hem İncil'i hem Kuran'ı kutsal sayıyorlar, fakat geleneklerinin çoğu yazılı değil sözlü. Ezidiler günde beş kez Melek Tavus'a dua ederler. Melek Tavus'un diğer adı "şeytan"dır, bu nedenle Ezidilerin yanlış bir şekilde şeytana tapanlar olarak damgalanmasına yol açmıştır. En yüceleri Melek Tavus olarak bilinen Tavuskuşu meleğinin de aralarında bulunduğu yedi büyük ruh Yezdan'dan çıkmıştır. Melek Tavus kutsal iradenin aktif uygulayıcısı olarak bilinir ve Tanrıdan ayrı düşünülemez. Bu nedenle Ezidilik tek tanrılıdır. Erken dönem Hristiyanlıkta tavuskuşu ölümsüzlüğün simgesi idi, çünkü eti çürümezdi.