Cenabetken oruç tutulur mu? Cünüpken gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Oruç geçerli olur mu?
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanlar bazı sorulara yanıta arıyor. Eşiyle cinsel ilişkiye girdikten sonra gusül abdestine yetişemeyenler 'Cenabetken oruç tutulur mu? Cünüpken gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Oruç geçerli olur mu? sorularına yanıt arıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu merak edilen konulara açıklık getirdi.

Oluşturma Tarihi: 2023-03-25 12:02:15

Güncelleme Tarihi: 2023-03-25 12:02:15

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanlar bazı sorulara yanıta arıyor. Eşiyle cinsel ilişkiye girdikten sonra gusül abdestine yetişemeyenler "Cenabetken oruç tutulur mu? Cünüpken gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Oruç geçerli olur mu? sorularına yanıt arıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu merak edilen konulara açıklık getirdi.

Oruç tutulmadığı zaman diliminde eşlerin birbirleriyle cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca yoktur. Ramazan ayının gelmesiyle milyonlarca Müslüman sahura kalkacak ve niyelenip oruç tutacak. Sahur vaktinde gusil abdesti almayı kaçıranlar ise Cenabetken oruç tutulur mu? diye soruyor. Dinimizde sahur ile iftar vakti dışında oruç açıldıktan sonra eşlerin birbirleriyle ilişkiye girmesinde bir sakınca bulunmuyor. İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan Cenabetken oruç tutulur mu? Cünüpken gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Oruç geçerli olur mu? sorularına gelen yanıt.

Cenabetken oruç tutulur mu?

Cinsel ilişkinden sonra gusül abdesti alınmayan ve bedenen kirli duruma düşmeye cenabetlik denir. Cenabet kimserlin dinimizde yapamayacağı bazı durumlar bulunuyor. Peki Cenabetken oruç tutulur mu? Cinsel ilişkinden sonra bir namaz vakti geçmeden gusül abdesti alınması öneriliyor. Ancak gusül abdesti alamayanlar da oruç tutabilir. Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.

Cünüpken gusül abdesti almadan oruç tutulur mu?

Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan konuya ilişkin aypılan bildiride cünüplüğün oruç tutmaya engel olmadığı belirtildi. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Cünüplük (cenabetlik) oruç tutmaya ve oruca niyetlenmeye engel değildir.

Cenabetken tutulan oruç geçerli mi?

Gece gusül abdesti almaya yetişemeyen ve sahur vakti giren vatandaşlar Cenabetken tutulan oruç geçerli mi? sorularına yanıt arıyor. Cünüp olmak oruca engel değildir. Kısaca Cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olursa dahi orucu niyet etmede bir sakınca yoktur. Cinsel ilişki sonrası cünüp olan kişi oruç tutabilir ancak en yakın zamanda gusül abdesti alması gerekir.

Cünüpken ne zaman gusul abdesti alınmalı

Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 372).

Oruçluyken gusül abdesti nasıl alınır?

Gusul abdesti oruçluykende alınabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz. Onlar gusülde ağza ve burna su verirken mübalağa etmeyip abdestte yaptıkları gibi yaparlar (İbn Âbidîn, Reddü'l-Muhtâr, I, 237, 291).

Cenabetken neler yasaktır?

Kur'an'ın yazılı sayfalarına dokunmak

Secde esnasında okunması vacip olan ayetleri okumak

Camiye girmek

Cenabeken neler mekruhtur?

Yemek ve içmek (gargara ve burna su çekme hariç)

Abdestsiz uyumak

Cenabetken hangi ibadetler geçersizdir?

Namaz kılmak (cenaze namazı hariç)

Kabe'yi tavaf etmek

Eşlerin oruçlu iken ilişkilerinin sınırı ne olmalıdır?

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).