Cumhurbaşkanlığı adaylık imzası nasıl verilir? Cumhurbaşkanı adayı için imza nereden, nasıl atılır?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala seçmen imzasıyla aday olmak isteyenler YSK'ya başvurusunu yaptı. 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı seçiminde aday olmak isteyenler için imza süreci 22-27 Mart tarihleri arasında yapılacak. Destekledikleri kişi için imza vermek isteyenler Cumhurbaşkanlığı adaylık imzası nasıl verilir? Cumhurbaşkanı adayı için imza nereden, nasıl atılır? sorularına yanıt aramaya başladı.

Oluşturma Tarihi: 2023-03-21 15:43:13

Güncelleme Tarihi: 2023-03-21 15:43:13

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs'ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde en az 100 bin imzayla aday olmak isteyenler için başvuru süreci sona erdi. Seçmenler tarafından aday gösterilmek istenen ve başvuru yapanlar şöyle: "Selami Karagöz, Hilmi Özden, Handan Yalçıntaş, Levent Akyollu, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan, Erkan Trükten, Halil Murat Ünver, Yakup Türkal, Hürrem Ayaz, Tevkif Ahmet Özal, Sinan Oğan, Muharrem İnce, Doğu Perinçek, Duran Güveninir, Muhammed Ali Fatih Erbakan, İrfan Uzun, Davut Turan." Bu isimler arasında başvuruları kabul edilenler saat 20.00'de YSK tarafından ilan edilecek. Desteklediğkleri siyasiye imza vermek isteyenler Cumhurbaşkanlığı adaylık imzası nasıl verilir? Cumhurbaşkanı adayı için imza nereden, nasıl atılır? Cumhurbaşkanlığı adaylık imzası nasıl verilir? sorularına yanıt aramaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı adaylık imzası nasıl verilir?

Adayların seçime katılabilmesi için en az 100 bin imza alması gerekiyor.

Hafta sonları da dahil 22-27 Mart tarihleri arasında Cumhurbaşkanı aday adayları için imza verilerbilir.

Bunun için öncelikle kimliğinizin yanınızda olması gerekiyor.

Daha sonra kayıtlı olduğunuz ilçe seçim kuruluna giderek desteklediğiniz aday için düzenlenmiş formu doldurmanız gerekiyor.

Formu eksiksiz doldurmanızla birlikte desteklediğiniz kişi için imza verme işlemini tamamlamış oluyorsunuz.

Cumhurbaşkanı adayı için imza nereden, nasıl atılır?

Cumhurbaşkanı adayına imza kayıtlı olduğunuz ilçe seçim kurulunda verilebilir.

Cumhurbaşkanı seçimi nasıl yapılır?

1-Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Kimler Cumhrubaşkanı adayı olabilir?

Anayasanın 101. maddesine göre; cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.