Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel korona virüsün en önemli özelliğinin hızlı bulaşması olduğunu belirterek "Kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşabilen virüs. İlk günden itibaren söylediğimiz gibi de damlacık yoluyla çok hızlı yayılan bir virüs olduğu için vaka sayıları artıyor. Bu nedenle de çok dikkat edip yeni normale çok iyi uyum sağlamamız gerekiyor. Yeni normalin kurallarını hiçbir yerde unutmamamız gerekiyor. Eğer bunlara uygulayabilirsek ancak virüsün bulaşıcılığını azaltabiliriz. Bu nedenle bu kuralları unutmayıp her yerde dikkatli olmamız lazım." açıklamasında bulundu.
Prof. Yamanel çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalar sonucunda korona virüsün -20 dercede uzun süre yaşayabildiğinin tespit edildiğini belirterek "Virüs eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabiliyor. Bu nedenle dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyi pişirip daha sonra tüketmemiz gerekiyor. Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor. Bu nedenle dondurulmuş gıdalara dikkat etmek lazım." dedi.
Prof. Dr. Levent Yamanel virüslerin mutasyona uğrayarak ölümcül etkisinin azalabileceğin söylerken durumun tersine de dönebileceğini belirtti. Ülkemizde ölüm oranlarının düşük olmasına bakılarak, virüsün mutasyona uğrayarak etkisini yitirdiği gibi bir yoruma güvenilmesinin doğru olmayacağını belirtti. Konuyla ilgili olarak "Ülkemizde ölüm sayısının azaldığını biliyoruz. Bu nedenle virüs mutasyona uğrayıp etkisini yitirmiş olabilir; ancak virüsler çok hareketli, değişebilen mikroorganizmalar. Bu nedenle yeniden mutasyona uğrayıp daha ölümcül hale gelebilir. Virüsler çok hızlı mutasyona uğrayabildikleri için nasıl şuan ölümcül etkisi azaldıysa koronavirüsün daha ölümcül hale gelmesi mümkün. Bu nedenle buna çok dikkat etmemiz gerekiyor." ifadesinde bulundu.