Dolar

34,5820

Euro

36,4130

Altın

2.946,97

Bist

9.700,54

Ebru Baybara Demir kimdir, restoranı nerede? (İstanbul-İzmir-Ankara-Bursa-Antalya)

Ebru Baybara Demir kimdir, restoranı nerede? (İstanbul-İzmir-Ankara-Bursa-Antalya) MasterChef'in 169. bölümüne dünyanın en iyi şefleri arasında yer alan Ebru Baybara Demir konuk jüri olarak katıldı. Yarışmada son 4'e doğru gidilirken beyaz önlüğü giymek için yarışmacılar bu kez Ebru Baybara Demir'in damak çatlatan yemeğini en iyi şekilde yapmak zorunda. İki yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına girmeyi başaran Ebru Baybara Demir'in kim olduğu ve restoranlarının nerede olduğu ekran başındaki izleyiciler tarafından soruluyor. İşte başarılı Türk aşçının hayatı ve biyografisi...

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-27 18:48:40

Ebru Baybara Demir kimdir, restoranı nerede? (İstanbul-İzmir-Ankara-Bursa-Antalya)

Kendisini sosyal gastronomi şefi olarak tanımlayan Ebru Baybara Demir ülkemizin yetiştirdiği en güzide aşçılar arasında yer alıyor. Ebru Baybara Demir yemek serüveni henüz küçük yaşlarda başladı. Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü'nde lisans eğitiminin ardından 1999 yılında Mardin'e yerleşen Ebru Baybara Demir yaptığı çalışamalarla adından söz ettirmeyi başardı. Anadolu ve mezopotamya yemek kültürünü eşsiz bir sunumla misfarirlerine sunan Ebru Baybara Demir 2 yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına girmeyi başarmıştır.

Ebru Baybara Demir restoranı nerede?

Ebru Baybara Demir'in 2 restoranı bulunuyor. Cercis Murat Konağı ve Zamarot 1890 adlı restoranı bulunan Ebru Baybara Demir birbirinden lezzetli yemekleri misafirlerine sunuyor. Ebru Baybara Demir'in restoranları Mardin'de yer alıyor.

İzmir-Ankara-Bursa-Antalya ve İstanbul'da Ebru Baybara Demir'in restoranı var mı?

Başarılı şef Mardin'de dünyaya geldi ve şimdilik 2 resotranını da Mardin'de açtı. Ebru Baybara Demir'in İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Analya'da şimdilik bir restoranı bulunmuyor.

Ebru Baybara Demir kimdir?

Ebru Baybara Demir gastronomi dünyasının Nobel'i sayılan Basque Culinary World Prize'da iki yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına girmeyi başarmıştır. Ülkemizi bu anlamda gururlandıran Ebru Baybara Demir zaman zaman MasterChef Türkiye yarışmasına da konuk jüri olarak katılıyor.

Türk şef olan Ebru Baybara Demir, 1976 yılında Mardin'de dünyaya geldi.

Sosyal Gastronomi Şefi olarak kendisini tanımlayan Ebru Baybara Demir yemek yapmayı bir iş olarak değil bir tutku olarak görüyor. "Yaptığım yemeğin lezzeti kadar, o yemeğin kaç kişinin hayatını değiştirdiği ile ilgiliyim." anlayışıyla yemeklerini şekillendiren Ebru Baybara Demir kariyerinde büyük başarılara imza attı.

Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü'nde lisans eğitiminin ardından 1999 yılında Mardin'e yerleşti. Mardin'i turizmle tanıştırma hayaliyle yola çıkan Demir, yarattığı değişimle şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı'nı kendisine inanan 21 kadınla beraber açtı. Anadolu ve mezopotamya kültürleriyle yemeklerini harmanlayan Ebru Baybara Demir pek çok ödülün de sahibi olmuştur.

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum'unda Türkiye'yi temsil etti. Demir, 2019 yılından bu yana sosyal gastronomide dünya otoritelerinin bir araya geldiği, İrlanda'da düzenlenen Food on the Edge Zirvesi'nde de hayata geçirdiği projelerin sunumlarıyla sosyal gastronomi alanında Türkiye'yi temsil ediyor.

Ebru Baybara Demir, kurucuları arasında yer aldığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında Mezopotamya'nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı'nın çoğaltımı, Şemim Sabunları, El Ele Elden Ele Mağazası ve online satış platformunun yanı sıra kısa süre içerisinde hayata geçecek yeni girişimlerle yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren ideal kooperatif modelinin ulusal ve uluslararası arenada rol model oluşturabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Ebru Baybara Demir en son Diyarbakır'da başlayan ve bugün “Yaşamı İyileştiriyoruz” sloganıyla ülkenin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Yönetim Projesini hayata geçirdi. “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi”, pazar yerlerinde ortaya çıkan sebze ve meyveden oluşan biyobozunur gıda atığının komposta dönüştürülüp kullanılmasıyla toprağın iyileştirilmesini, çiftçiye destek olmayı ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlamayı içeren rejeneratif (onarıcı) tarım projesidir.

Cercis Murat Konağı sadece yeni ya da yerel lezzetler ikram eden alışılmış bir restoran olmadığı gibi Ebru Baybara Demir de yalnızca yemek pişirip sunan bir şef olamazdı; olmadı da.

Her akşam misafirlerine geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünler, geleneksel reçeteler, özgün sunumlarla servis yapan Cercis Murat Konağı; Ebru Baybara Demir ve cesaretle üreten bölge insanlarıyla birlikte geleceğe dair hedeflerin birleşme noktası haline geldi.

Ebru Baybara Demir, yerel yönetimler ve bakanlıkların yanı sıra çeşitli uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör girişimcilerinin de desteğini alarak, Mardin ve çevresinde halkın doğrudan ekonomik dönüşüme katkı sağladığı pek çok alanda projeler hayata geçirdi. Projelerini anlatmak ve geleneksel yemek sunumlarını yapmak üzere, yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte Türkiye'nin farklı noktalarından, Avrupa ve Amerika'dan davetler alan, gerçek ürün ve gerçek hayatların peşinde koşan bir sosyal girişimci ve şef olan Ebru Baybara Demir, evli ve üç çocuk annesidir.

Ebru Baybara Demir başarı ve ödülleri

Amerika'lı online içerik platformu HBO Max tarafından 2022 yılında dünyanın 12 Zero Waste şefi arasında seçilerek belgeseli hazırlandı.
2022'de Yves Rocher Fondation Toprağın Kadınları Yarışmasında “Toprağın Kadınları Türkiye Kazananı” oldu.
2022'de İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından “Yılın Sosyal Girişimcisi” seçildi.
2022'de Mutfak Dostları Derneği 3. Altın Kaşık Ödüllerinde, pandemi döneminde ilham verenler özel ödülü
2021'de Akdeniz Üniversitesi Çevre ve Hizmet ödülü.
2021'de Google Book üzerinden yayınlanan ‘Lessons from Lockdown: Cooking after Covid' kitabında Şemim Sabunları ve Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi projeleriyle dünyadaki 120 şefle yer aldı.
2019'da Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum'unda katılan tek Türk şef oldu.
2019'da İrlanda'da düzenlenen 5'inci Food on the Edge etkinliğinde Topraktan Tabağa çatısı altında gerçekleştirdiği sosyal gastronomi projelerini aktardı.
2018'de Yves Rocher Vakfı'nın düzenlediği Toprağın Kadınları yarışmasında Türkiye'de ödülün sahibi oldu.
2018'de Tarım ve Orman Başkanlığı tarafından düzenlenen Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni'nde “Kırsalda Kadın İstihdamına Katkı Sağlama Alanında” ödüle layık görüldü.
2018'de Basque Culinary World Prize'da, “Topraktan Tabağa Projesi” ile 30 farklı ülkeden 140 aday arasından ikinci kez en iyi 10 şef arasına giren tek Türk şef oldu.
2017'de dünyanın en prestijli mutfak yarışması olan Basque Culinary World Prize 2017'de, ‘Harran Gastronomi Okulu Projesi' ile 30 farklı ülkeden 110 aday arasından en iyi 10 şef arasına giren ilk Türk şef oldu.
2017'de Fransız Okulu Saint Pulcherie öğrencileri tarafından yapılan bir araştırmadan sonra, Suriyeli mülteci kadınlara istihdam projelerinden dolayı “Başarı Ağacı” ödülüne layık görüldü.
2017'de Çaba Derneği tarafından verilen “Türkiye'nin Geleceğe İz Bırakan Kadını” ödülünü kazandı.
2012'de Mardin'in başarı öyküsü Japon TV kanalı NHK tarafından belgesel olarak çekildi ve Japonya'da yayınlandı.
2011'de Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER tarafından verilen “Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimciler Ödülü”nü kazandı.
2007'de Cercis Murat Konağı ile Kent State Üniversitesi'nin düzenlediği “Dünyanın Kadın Liderleri ve Sürdürülebilir Projeler” de en iyi üç proje arasına girdi.
2007'de Milliyet gazetesi ve Ernst&Young tarafından verilen “Türkiye'nin Sosyal Girişimcisi Ödülü”nü kazandı.
2001'de Dünya Gazetesi tarafından verilen “Türkiye'nin Başarılı Kadını Ödülü”nü kazandı.

Haber Ara