EFT son dönemde birçok kişi tarafından sıklıkla kullanılan işlemlerin başında gelmektedir. Bu sebeple birçok kişi EFT hakkında bilgi almak istemektedir. Günlük hayatımızda yaptığımız para transferleri işleminde kullanılan ve oldukça kolay bir yöntem olan EFT, bankaya gidip sıra beklemeden kolaylıkla para transferi işleminin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Peki EFT nedir? EFT nasıl yapılır? EFT yaparken nelere dikkat edilmelidir? EFT yapılınca para ne zaman hesaba geçer? Geç EFT nedir? EFT ve Havale arasındaki fark nedir?
Son zamanlarda birçok kişi ve kurum tarafından para transferinde kullanılan yöntemlerden biri olan EFT hakkında internetten sıklıkla araştırmalar yapılmaktadır. Birçok kişi EFT sisteminin ne olduğunu, nasıl işlediğini ve hesaba EFT yapılan paranın ne zaman geçeceğini merak etmektedir. İşte tüm detayları ile EFT hakkında bilinmeyenler…
EFT nedir?
Son yıllarda birçok tüzel ve bireysel hesaplar tarafından kullanılan EFT, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın işleticisi ve sahibi olduğu EFT sistemi, TL ile yapılan ödeme işleminin elektronik ortamla gerçek zamanlı brüt mutabakatını sağlayan sistem”. 1992 yılında ortaya konulan EFT, teknolojik gelişmeler ile birlikte özellikle 2000 senesinde ciddi bir ivme kazanmıştır. 2012 yılının Aralık ayında yapılan bir çalışma ile EFT sistemi iki farklı kola ayrılmıştır. Bu yollardan ilki bankalar arası TL aktarım sistemi olarak ortaya çıkarken bir diğer kolu ise müşteriler arası TL aktarım sistemi olarak teşkil etmektedir.
Müşteriler arası TL aktarım sisteminde şu işlemler yapılabilmektedir;
Hesaba ve ada yapılan müşteri ödeme işlemleri
Ev, iş yeri ve başka kira ödemeleri
Kamu ödemeleri
Kredi ve maaş kartı ödemeleri
Bankalar arası TL aktarımında ise şu işlemler gerçekleştirilebilmektedir;
Bankaların birbiri arasında yapmış oldukları ödemeler
Bankaların yurt dışı finansal kurumlara sağladıkları muhabirlik işlemlerine yönelik ödemeler
EFT'nin açılımı nedir?
EFT'nin açılımı İngilizce olarak kullanlan Electronic Funds Transfer (Elektronik Fon Transferi) sisteminin baş harflerinin kullanılması ile oluşturulmuştur.
EFT nasıl yapılır?
EFT işlemi iki şekilde yapılabilmektedir. Bu işlemlerden ilki bizzat banka şubesine giderek EFT işleminin yapılmasıdır. Diğer bir yöntem ise bankaların mobil bankacılıklarında yer alan EFT bölümünden bu işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Paranın gönderileceği hesaba ait 26 haneden oluşan IBAN numarası veyahut şube ve hesap numarası, alıcının ismi ve soyismi, gönderilmek istenen tutar girilerek EFT talimatı verilebilir.
EFT yapılınca para ne zaman hesaba geçer?
EFT sistemi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından işletilen bir sistemdir. Bunun yanı sıra bu sistem Türkiye Cumhuriyeti Bankalar Kanunu çerçevesinde düzenlenmektedir. Gün içerisinde yapılacak EFT işlemleri 8.30 ile 17.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Sistemde yaşanabilecek herhangi bir sorununun mümessili Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası'dır. Bunun yanı sıra yapılan işlemler ilk iş gününde hesaba geçirilir.
Geç EFT nedir?
EFT saatleri bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Bu sebeple yapılan bazı işlemler Geç EFT olarak adlandırılmaktadır. Geç EFT, normal EFT saatlerinden sonra yapılan ve aynı gün hesaba geçen EFT işlemlerine verilen addır. Bankaların EFT saatleri çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple 16.00 ila 17.30 arasında yapılan EFT işlemleri Geç EFT olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte yapılan EFT işlemlerinde bankalar normal alınan EFT ücretlerinin 2 ya da 3 katı miktarında bir ücreti müşterilerden kesmektedir.
EFT ve Havale arasındaki fark nedir?
EFT işlemi farklı bankalar üzerinden yapılan para transferi işlemi iken, havale işlemi ise aynı banka üzerinden yapılan para transferi işlemidir.