Dolar

34,0877

Euro

37,9300

Altın

2.819,81

Bist

9.774,49

Ekspertiz raporu almazsanız büyük maddi kaybı göze alırsınız!

İkinci el araç alımında ekspertiz raporları, araç fiyatlarını etkileyen gizli kusurları ortaya çıkarıyor. Rapordan dolayı araç fiyatlarında 50 bin TL ile 300 bin TL arasında değişiklikler yaşanabilir.

3 Gün Önce Güncellendi

2024-09-15 09:23:46

Ekspertiz raporu almazsanız büyük maddi kaybı göze alırsınız!

İkinci el araç alırken, görünüşte orijinal ve hatasız olan araçlarda sonradan ortaya çıkan kusurlar, alıcıları mağdur edebiliyor. Bu sorunları önlemek ve araç fiyatlarını doğru değerlendirebilmek için ekspertiz raporu yaptırmak kritik önem taşıyor. İkinci el araçların yüzde 70'i için ekspertiz raporu düzenlenirken, bu raporlar sayesinde araçların yüzde 20'sinde satıcı tarafından gizlenen kusurlar ortaya çıkıyor. Bu durum araç fiyatlarını 50 bin TL ile 300 bin TL arasında değiştirebiliyor.

YÜKSEK MALİYETLERİ ÖNLEMEK İÇİN

Temmuz ayında Türkiye'de 957 bin 920 ikinci el araç satışı gerçekleşti, bunların 621 bin 748'i otomobil satışları oldu. İkinci el araç piyasası, yılın son çeyreğinde hareketlenirken, ekspertiz raporları araçların gerçek durumunu ortaya koyarak alıcıların ve satıcıların güvenliğini sağlıyor. Ekspertiz raporlarının, araçların değerini belirlemede önemli rol oynadığı vurgulanıyor.

KUSURLAR ARAÇ FİYATLARINI ETKİLİYOR

Orhan Ağca, Oto Experim Yönetim Kurulu Başkanı, "Araç fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, ekspertiz raporlarının önemi arttı. Ortalama 4 bin TL civarındaki raporlar, araç fiyatlarının doğru belirlenmesini sağlıyor. Ekspertiz raporları sayesinde yüzde 20 oranında gizli kusurlar ortaya çıkıyor, bu da fiyatlarda 50 bin TL ile 300 bin TL arasında değişikliklere yol açabiliyor veya alıcıların araç alımından vazgeçmesine neden olabiliyor" dedi.

YATIRIM RİSKLERİNE KARŞI GÜVENCE

Ekspertiz raporu ücretleri 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değişiyor. Yönetmeliğe göre, satış işlemi gerçekleşmezse, ücret alıcı tarafından ödeniyor; diğer durumlarda ise yetki belgesine sahip işletme bu ücreti karşılıyor. TSE belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenen raporlar, aracın gerçek durumunu yansıtmaktan sorumlu.

SEKTÖR YURTDIŞINA AÇILIYOR

Türk oto ekspertiz firmaları, Irak'ta başta Erbil olmak üzere yurtdışında da hizmet sunmaya başladı. Oto Experim, Bağdat'ta büyük ekspertiz merkezleri açarak global alanda Türk markasının başarısını artırmayı hedefliyor.

Haber Ara