Dolar

34,1461

Euro

38,2290

Altın

2.918,05

Bist

10.043,72

Görülmeye değer yer altı şehirleri!

Her yanı tarih kokan Türkiye'nin gözle görülebilen eserlerinin yanı sıra gözlerden uzak yerin yüzlerce metre altında inşa edilmiş yapıları da mevcut.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-25 11:06:34

Görülmeye değer yer altı şehirleri!

Türkiye, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dolu bir ülke. Gözlerden uzak, yerin yüzlerce metre altında inşa edilmiş eşsiz yer altı şehirleri, binlerce yıla meydan okuyarak ziyaretçilerini bekliyor. Bu şehirler, farklı dönemlerde çeşitli amaçlarla inşa edilmiştir ve günümüzde büyük bir hayranlıkla keşfedilmeyi beklemektedir.

HER BİRİ TARİHİN TANIKLIĞINI YAPIYOR

Her bir yer altı şehrinin ortaya çıkış nedeni ve kullanım amacı farklılık gösterse de, bu yapılar konforlu bir evi aratmayan özelliklere sahiptir. İşte, Türkiye'nin görülmeye değer yer altı yerleşim yerleri...

TATLARİN YER ALTI ŞEHRİ

Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde yer alan Tatlarin Yer Altı Şehri, günümüzde yalnızca iki katı gezilebiliyor. L planlı olarak inşa edilen şehirde, birden fazla kilise ve birçok erzak deposu bulunuyor. Koridorların ortasında yer alan tuzaklar dikkat çekiyor.

KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ

Tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanan Kaymaklı Yer Altı Şehri, tam 8 kat derinliğe sahiptir. Şu ana kadar dört katı ortaya çıkarılmıştır. Su mahzeni, mutfak, erzak deposu ve kilise gibi mekanlarla dikkat çekmektedir.

AZİZ MERCURİUS YER ALTI ŞEHRİ

Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde bulunan Aziz Mercurius Yer Altı Şehri, Hristiyanlığın yasak olduğu MS 250 yıllarında sığınak olarak kullanılmıştır.

MAZI YER ALTI ŞEHRİ

Nevşehir'deki Mazı Yer Altı Şehri, oldukça büyük yapısı ve çok sayıda ahırı ile dikkat çekiyor. Ana girişinde güvenliği sağlamak için büyük bir sürgü taşı bulunmaktadır.

ÖZKONAK YER ALTI ŞEHRİ

Nevşehir'deki Özkonak Yer Altı Şehri, geniş tünellerle birbirine bağlanan galerilerden oluşmaktadır. Şehirdeki güvenlik önlemleri arasında sürgü taşları ve kızgın yağ dökmek için oyulmuş delikler bulunmaktadır.

MUCUR YER ALTI ŞEHRİ

Kırşehir'in önemli kültür hazinelerinden olan Mucur Yer Altı Şehri, 3. ve 4. yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. İçinde çok sayıda oda, dehlizler ve havalandırma bacaları bulunuyor.

DERİNKUYU YER ALTI ŞEHRİ

Nevşehir Kapadokya'da yer alan Derinkuyu Yer Altı Şehri, 8 kat ile büyük bir topluluğu barındırabilecek kapasitede inşa edilmiştir. Hıristiyan topluluklar için bir sığınak olmuştur.

AĞIRNAS YER ALTI ŞEHRİ

Kayseri'deki Ağırnas Yer Altı Şehri, M.S 1-13 yüzyıllar arasında aktif olarak kullanılmıştır. Bu şehir, tarihi derinliğiyle ziyaretçilerini bekliyor.

AYDINTEPE YER ALTI ŞEHRİ

Bayburt sınırlarında yer alan Aydintepe Yer Altı Şehri, yaklaşık 1200 metre uzunluğunda ve bir kısmı yürüyerek gezilebiliyor.

GÖZYAŞI YER ALTI ŞEHRİ

Aksaray'da bulunan Gözyaşı Yer Altı Şehri, Bizans dönemi yapılarındandır. İki farklı giriş türü ile dikkat çekmektedir.

SON VİDEO HABER

Türkiye'den Lübnan'a yardım uçağı gönderildi

Haber Ara