Dolar

35,4785

Euro

36,6459

Altın

3.074,72

Bist

9.739,72

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti (boy abdesti) farzı ve sünnetleri nedir?

Gusül abdesti cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken bir şeydir. Gusül abdesti almak isteyen ancak nasıl alındığını bilmeyenler de gusül abdesti nasıl alınır? sorusuna yanıt arıyor. Peki gusül abdesti (boy abdesti) alırken neye dikkat edilmeli? Gusül abdesti (boy abdesti) farzı ve sünnetleri nedir? Ağıza ve buruna su almadan gusül abdesti (boy abdesti) geçerli olur mu?

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-19 17:27:03

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti (boy abdesti) farzı ve sünnetleri nedir?

Gusül abdesti cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken bir şeydir. Gusül abdesti almak isteyen ancak nasıl alındığını bilmeyenler de gusül abdesti nasıl alınır? sorusuna yanıt arıyor. Peki gusül abdesti (boy abdesti) alırken neye dikkat edilmeli? Gusül abdesti (boy abdesti) farzı ve sünnetleri nedir? Ağıza ve buruna su almadan gusül abdesti (boy abdesti) geçerli olur mu?

Arınma ve temizlik anlamına gelen abdestin bazı kuralları vardır. İnsanlar gusül abdestinni nasıl alınacağını ve hangi aşamalara dikkat edileeğini merak eiyor. Guslül abdesti için öncelikle niyet etmek gerekiyor. Gusül abdesti kısaca tüm bedeni yıkamak temizlemek anlamına gelmektedir.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı gusül abdeste ilişkin şunları söylüyor: Kuru hiçbir yer bırakmamak üzere bedenin her tarafını yıkama olarak tanımlamıştır. Ggusül abdestini alırken bazı noktalara da dikkat etmek gerekiyor.

Suyun olmadığı yerde ya da kişiye göre hasta edeceğini düşündüğü soğuk su varsa, kişi Maide Suresi, 6. ayetine göre teyemmüm yapabilir, gusül abdesti almış sayılır. Uygun sıcaklıkta su bulduğu zaman teyemmüm geçersiz olur.

Bazı İslam alimleri, gusülde sadece vücudun değil ağız ve burun içinin de yıkanmasının farz olduğunu söylese de Şafii gibi mezhebler bunun gerekli olmadığı görüşündeler. Bazı özel durumlarda yerine getirilmesi gereken bu ibadetin terki günahtır.

Gusül abdesti Mülümanlar için kirlilik durumundadn kurtulmak olarak tanımlanabilir. Gusul abdesti için dikakt edilmesi gereken bası hususlar vardır. Gusül badesti (boy abdesti) için vücudun tamamen yıkanması gerekiyor. Gusül badesti konusunda araştırma yapanlar Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti (boy abdesti) alırken neye dikkat edilmeli? sorularına yanıt arıyor.

GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR?

Gusül abdesti cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtularak temizlenmek için yapılması gerekir. Aşağıda sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Gusül abdesti (boy abdesti) almak için şu adımların yapılması gerekir;

1- Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak

2- Burna su çekmek ve yıkamak.

3- Bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır.

gusül-abdesti-nasıl_alınır

GUSÜL ABDESTİNE NASIL BAŞLANIR?

Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.

GUSÜL ABDESTİ NEDİR?

Boy abdesti veya gusül, İslam dininde bir dinî gereklilik olarak tüm vücudun yıkanmasıdır. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı guslü; kuru hiçbir yer bırakmamak üzere bedenin her tarafını yıkama olarak tanımlamıştır. Suyun olmadığı yerde ya da kişiye göre hasta edeceğini düşündüğü soğuk su varsa, kişi Maide Suresi, 6. ayetine göre teyemmüm yapabilir, gusül abdesti almış sayılır. Uygun sıcaklıkta su bulduğu zaman teyemmüm geçersiz olur. Bazı İslam alimleri, gusülde sadece vücudun değil ağız ve burun içinin de yıkanmasının farz olduğunu söylese de Şafii gibi mezhebler bunun gerekli olmadığı görüşündeler. Bazı özel durumlarda yerine getirilmesi gereken bu ibadetin terki günahtır.

GUSÜL ABDESTİ FARZLARI

Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.

Burna su çekip yıkamak.

Bütün vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak.

GUSÜL ABDESTİ SÜNNETLERİ

Gusüle niyet etmek.
Besmele ile başlamak.
Bedenin bir tarafında pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek.
Avret yerini yıkamak.
Gusülden evvel abdest almak.
Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omzuna, sonra sol omzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak.

Abdest nasıl alınır?

Abdest almaya niyet edilerek başlanılır. “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” denilerek niyet etme işlemi gerçekleştirilir. Allah rızası için niyet edilip, besmele çekildikten sonra bol su ile birlikte eller üçer defa iyice yıkanmalıdır.

El yıkama işleminden sonra sağ elimizi kullanarak önce ağzımıza üçer defa su vererek iyice temizlememiz gerekmektedir. Hemen ardından ise üç defa buruna su çalınmalıdır.

Burunu da temizledikten sonra yüzün yine üç defa yıkanması gerekmektedir. Yüz yıkarken, yüzümüzün her noktasını temizlediğimizden emin olmalıyız.

Yüz yıkama işlemi tamamlandıktan kolların dirseklere kadar yıkanması gerekmektedir. Öncelikle sağ kol dirseklere kadar üç defa yıkanır daha sonrasında aynı şekilde sol kol dirseklere kadar üç defa yıkanmalıdır.

Kollar da yıkandıktan sonra abdestin farzlarından bir diğeri olan başın meshi işlemi gerçekleşmelidir. Başın dörtte birinin sağ el ile mesh edilmesi gerekmektedir. Başın tamamının mesh edilmesi ise sünnet olarak görülmektedir.

Başı mesh ettikten sonra kulakların temizlenmesi daha sonrasında da ensenin mesh edilmesi gerekmektedir. Son adım olarak ise, ayakların yıkanması gerekmektedir. Öncelikle sağ ayağı sol elle temizledikten sonra, sol ayağın sağ elle çapraz bir şekilde temizlenmesi yeterlidir.

Abdesti bozan durumlar nelerdir?

Abdestin sağlam olması adına her vakitte tazelenmesi sıklıkla önerilen bir durum arasındadır. Abdesti bozan durumlar genel olarak, vücuttan çıkan maddelerle alakalıdır. Örneğin idrar, gaz, dışkı gibi boşaltım durumlarında abdestin olağan bir şekilde bozulacağı söylenmektedir. Bunun yanında ağız dolusu kusma durumu tıpkı oruçta olduğu gibi, yani orucu bozacağı gibi abdesti de bozmaktadır. Abdesti bozan bir diğer durum ise, deri üzerinde var olan herhangi bir yaranın gözle görünür bir biçimde kanaması veya irin akıtması durumunda gerçekleşmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, kanın veya akan irinin nokta büyüklüğünü aşıp aşmadığı veya dağılıp dağılmadığı yönündedir. Abdesti bozan önemli noktalardan bir diğeri de uyku veya uyuklama halidir. Bunun sebebi ise kişinin uyurken veya uyku halindeyken bilincinin pek de açık olmaması sebebiyle abdest bozacak yukarıdaki durumlardan birinin gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi sebepleridir.

Abdestin farzları nelerdir (Hanefi mezhebi)?

1- Yüzü yıkamak

2- Elleri dirseklerle beraber yıkamak

3- Başın dörtte birini mesh etmek

4- Ayakları topuklarla beraber bir kere yıkamak.

Haber Ara