Dolar

34,4712

Euro

36,5321

Altın

2.927,24

Bist

9.232,90

Habib-i Neccar Camisi yıkıldı mı?

Kahramanmaraş merkezli depremlerde pek çok tarihi yapı da yerle bir oldu. Roma dönemin ait bir yapının üzerine 7. yüzyılda inşa edilen ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının en eski camisi Habib-i Neccar Camisi de depremde yıkıldı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-11 11:48:58

Habib-i Neccar Camisi yıkıldı mı?

6 Şubat'ta yaşanan deprem afetinde hayatını kaybedenlerin sayısı ne yazık ki her geçen gün artıyor. Depremlerde binlerce kişi hayatını kaybederken binlerce yapı da yerle bir oldu. Ülkemizin önemli tarihi mekanları da deprem karşısında ayakta kalamadı. Anadolunun en eskicamilerinden olan Habib-i Neccar Camisi de depremde büyük hasar aldı.

Habib-i Neccar Camisi yıkıldı mı?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem fırtınasında en çok etkilenen bölgelerin başında Antakya geliyor. Antakya adeta yerle bir oldu. Depremlerde Antakya'da bulunan Habib-i Neccar Camisi de yıkıldı. Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan en eski camidir.

Habib-i Neccar Camii hakkında

Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki en eski camidir Günümüzdeki cami Osmanlı döneminde yenilenmiştir, etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Avlusunda 19.yy eseri bir şadırvan bulunur.

Camiye büyük sivri sağır kemerli taç kapı ve ortasında kitabesi bulunan yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. Son cemaat mahalline bitişik, dikdörtgen kaideli poligonal gövdeli ve ahşap şerefeli, pabuçlu bir minaresi vardır. Minarenin sağında Habib Neccar, solunda Yahya (Barnabas) ve Yunus (Pavlos) türbeleri vardır.

Antakya şehri, İslam Devleti'nin lideri Halife Ömer'in komutanlarından Ebu Ubeyde bin Cerrah tarafından 636 yılında fethedildiği dönemde fethin simgesi olarak, Habib-i Neccar ve İsa'nın iki havarisinin mezarının bulunduğu yerde, bir cami inşa edilmişti. 1098 yılında Haçlılar'ın eline geçen ve 1099'da Antakya Prensliği halini alan şehri Memluk Sultanı Melik Zahir Baybars fethedince camiyi yeniden yaptırmıştır. Caminin medrese duvarlarında üzerinde Baybars'ın adı olan bir kitabe bulunur. Depremlerden zarar gören cami ve minaresi birçok kez yenilenmiştir. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde peşpeşe meydana gelen depremlerde isebüyük bir kısmı yıkılmıştır.

SON VİDEO HABER

İBB Meclisi'nde metrobüs, yürüyen merdiven ve zam tartışması

Haber Ara