Dolar

34,4149

Euro

36,3950

Altın

2.845,47

Bist

9.426,25

Hangi gün oruçluyuz? 2022 Ramazanın 1. günü ne zaman? 2 Nisan Cumartesi günü oruç tutacak mıyız? 2 Nisan'da oruçlu muyuz?

Hangi gün oruçluyuz? 2022 Ramazanın 1. günü ne zaman? 2 Nisan Cumartesi günü oruç tutacak mıyız? 2 Nisan'da oruçlu muyuz? Bereket ayı Ramazan'ın başlamasına sayılı saatler kala vatandaşlar hangi gün oruç tutulacağını merak edip araştırıyor. 2022 yılında ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü başlayacak. Yani 1 Nisan Cuma gecesi 2022'nin ilk sahuru olacak ve 2 Nisan Cumartesi günü Ramazan'ın ilk günü olarak oruçlu geçecek.

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-03-27 10:56:38

Hangi gün oruçluyuz? 2022 Ramazanın 1. günü ne zaman? 2 Nisan Cumartesi günü oruç tutacak mıyız? 2 Nisan'da oruçlu muyuz?

Hangi gün oruçluyuz? 2022 Ramazanın 1. günü ne zaman? 2 Nisan Cumartesi günü oruç tutacak mıyız? 2 Nisan'da oruçlu muyuz? İslam aleminin merakla beklediği bereket ve bolluk ayı Ramazan'ın ilk günü yaklaşıyor. Evlerde tatlı bir telaşın başladığı şu günlerde vatandaşlaa ilk oruçlu günün ne zaman olacağını araştırıyor. 11 ayın sultanı olarak adlandırılan rahmet ve mağfiret ayı Ramazan'da oruç tutarak ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşlar aynı zamanda ilk teravih namazını da kılacak. Camileri dolduracak olan Müslümanlar ellerini semaya açarak günahlarının bağışlanmasını, ibadetlerinin kabul edilmesi için Allah'a dua edecek.

Hangi gün oruçluyuz?

İslamın şartlarından biri olan "oruç tutmak" ibadetini yerine getirmek için sabırsızlanan milyonlarca Müslüman 2 Nisan Cumartesi günü niyet ederek oruçlu olacak. Ramazan ayının son günü ise 1 Mayıs olacak.

2022 Ramazanın 1. günü ne zaman?

Ramazan ayının 1. günü 2 Nisan Cumartesi günü gerçekleşecek. 2 Nisan gününde 2022 yılının ilk Ramazan orucunu tutacağız.

2 Nisan Cumartesi günü oruç tutacak mıyız?

1 Nisan Cuma gecesi Ramazan ayının ilk sahuru için kalkılacak. 1 Nisan Cumayı 2 Nisan Cumartesiye bağlayan gece sahura kalkılacak. Sahurun ardından 2 Nisan cumartesi günü Müslümanlar oruçlu olacak.

Kadir Gecesi ne zaman?

2022 yılında 27 Nisan tarihinde idrak edilecek.

Ramazan Bayramı günleri 2022

Ramazan Bayramı 1. Gün: 2 Mayıs Pazartesi

Ramazan Bayramı 2. Gün: 3 Mayıs Salı

Ramazan Bayramı 3. Gün: 4 Mayıs Çarşamba

Kimler oruç tutamaz?

İslam dini, ilke olarak kişileri güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Bu genel ilke uyarınca farz olan Ramazan orucu ibadetini belli şartlara bağlı olarak erteleme konusunda bazı ruhsatlar getirilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur:
“Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” (Bakara, 2/183-184)

İslam âlimleri bu ayet-i kerime ve ilgili hadislere dayanarak Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretleri şöylece sıralamışlardır:

a) Yolculuk: Ramazan'da sefer mesafesi (en az doksan km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 402-405).
b) Hastalık: Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişiler için, iyileştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması hâlinde hasta olacağı doktor tarafından bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
c) Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. Bakara sûresinin 184. âyetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
d) İleri derecede açlık, susuzluk: Açlık veya susuzluk sebebi ile beden ve ruh sağlığının ciddi derecede zarar görmesi söz konusu olan kimse orucunu bozabilir. Sağlık şartları düzelmesi hâlinde bozulan oruç Ramazan'dan sonra kaza edilir.
Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması yani oruca devam etmesi haram olur.
e) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak: Esas itibarıyla bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması veya çalıştırılması doğru değildir. Ancak kişisel veya toplumsal zorunluluklar, bazılarının böyle işlerde çalışmalarını gerektirebilmektedir. Böyle durumda bulunan bir kişi, oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkuyorsa, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izin günlerinde veya müsait zamanlarda tutamadıkları oruçlarını kaza etmelidirler.
f) Gebe ve emzikli olmak: Oruç tuttuğu takdirde kendisinin veya çocuğunun zarar görmesi muhtemel olan gebe veya emzikli kadınlar da, sağlık durumu oruç tutmak için elverişli olmayanlar arasında değerlendirilmiştir. Bu durumda olanlar da oruç tutmayabilirler. Hatta zarar görme ihtimali kuvvetli ise tutmamaları gerekir. Durumları normale döndüğünde tutamadıkları oruçları kazâ ederler (Sahnûn, el-Müdevvene, I, 278-279; Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 328; İbn Kudâme, el-Kâfî, I, 433-434; Kâsânî, Bedâî', II, 97).

Fakihler oruç tutmama ruhsatını Kur'an ve Sünnet'te zikredilen sebeplerle sınırlı tutmayı tercih etmiş, bunların ortak özelliği meşakkat olsa bile, her meşakkatli durumda oruç tutulmayabileceğini söylemekte temkinli davranmışlardır (İbn Kudâme, el-Kâfî, I, 433-436).

Ruhsata gerekçe olan hâl ortadan kalkınca tutulamayan oruçlar kaza edilir. İyileşmesi mümkün olmayacak şekilde hasta olmak, ya da aşırı yaşlı bulunmak gibi oruç tutmaya sürekli bir engelin bulunması hâlinde tutulamayan her oruç için bir fidye verilir. Bir oruç fidyesi bir fıtır sadakası miktarıdır. Bir fıtır sadakası ise, bir kimseyi orta hâllisi ile bir gün doyurabilecek yiyecek miktarı veya bunun parasal karşılığıdır.

SON VİDEO HABER

Hastaneye metreler kala yolda öldü

Haber Ara