Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

İBB bina güçlendirme başvurusu | İstanbul bina güçlendirme fiyatı ne kadar olacak?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar yaşadıkları evin daha güvenilir olması için güçlendirmek istiyor. Bunun için İBB İstanbul'da bina güçlendirme projesine start veriyor. İBB bina güçlendirme başvurusu nasıl yapılır, İstanbul bina güçlendirme fiyatı ne kadar olacak? gibi sorular mega kentte yaşayanlar tarafından soruluyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-01 18:27:59

İBB bina güçlendirme başvurusu | İstanbul bina güçlendirme fiyatı ne kadar olacak?

Kahramanmaraş depremleri 11 ilde binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Deprem korkusu ise tüm vatandaşlarda iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Özellikle İstanbul için bilim insanları depremin her an gelebileceği yönünde uyarı yapıyor. İstanbul'da binlerce binanın depreme karşı dayanıksız olduğu biliniyor. 7 büyüklüğü ve üzerinde meydana gelecek depremde İstanbul'da binlerce binanın yıkılmasından korkuluyor. Yaşadıkları evleri depreme karşı güçlendirmek isteyenleri sevindiren açıklama ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi.

İBB bina güçlendirme başvurusu ne zaman?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen İBB bina tespit projesine yüz bine yakın kişi başvuru yaptı. Yaşadığı evin depreme karşı dayanıksız olup olmadığı yapılan test ile belli oluyor. İstanbul'da evini güçlendirmek isteyenler ise İBB bina güçlendirme başvurusu ne zaman başlayacak? sorularına yanıt arıyor. İstanbul Deprem Seferberlik Planı tanıtım programında konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'da bina güçlendirme faaliyetlerinin bu ay başlayacağını söyledi. İmamoğlu yaptığı açıklamada " Riskli bina analizi ve hızlı bina taramasına göre finans modeli oluşturacağız. Deprem sonrası bize başvuran kişi sayısı 110 bini geçti. Güçlendirme çalışmalarına bu ay itibarıyla başlayacağımızı ilan ediyorum. Bu sistem ile maliyetine güçlendirme yapacağız. Oradan buraya taşıyacağız ile bu sorunu çözemezsiniz. Süreci hızlı bir şekilde harekete geçirmezsek bu işin altından kalkamayız." dedi.

İstanbul bina güçlendirme fiyatı ne kadar olacak?

İstanbul'da İBB önderliğinde yapılacak bina güçlendirme fiyatlarının projeye göre değişkenlik göstermesi bekleniyor. İmamoğlu açıklamasında "Bu sistem ile maliyetine güçlendirme yapacağız" demişti. Ayrıca güçlendirme bedelinin uygun taksitler halinde ödenmesi de vatandaşın işini kolaylaştıracak. 

İstanbul'da güçlendirme isteyen binalar öncelikle İBB ekipleri tarafından tespit ediliyor. Binaların tespit edilmesini ardından güçlendirme çalışmasına geçilecek. Bina güçlendirme çalışması maliyetine yapılacak ve ödemeler İBB'ye uygun taksitler halinde yapılacak. İmamoğlu daha önce yaptığı bir açıklamasında “Kaybedilen 25 yıl için içimiz yanıyor. Daha fazla beklemek ölüme davetiye çıkarmak demektir. O yüzden bir an önce karbon elyaf yöntemini İstanbulluların hizmetine sunacağız. Bunun için karbon elyafla güçlendirilecek binaların maliyeti için vatandaşa destek vereceğiz. Güçlendirme bedelini belediye olarak biz ödeyeceğiz, İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle dayanıksız binaların en azından ayakta kalmasını ve ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız.” demişti.

İBB Bina tespit projesi nedir?

İBB Bina tespit projesi ile vatandaşlar evlerinin depreme karşı durumunu İBB yetkililerine test ettirebiliyor. Bu projede evler mühürlenmiyor sadece ön tespit yapılıyor. Gerekli görülmesi durumunda binanın durumuna dair daha gelişmiş testler istenebiliyor. İBB bina tespit uygylamasına başvurmak için TIKLAYIN...

İBB Bina tespiti hangi işlermlerle yapılır?

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı'nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;
Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti,

işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.
Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

İBB'nin bina tespitinde karot alınıyor mu? Ev tahliye edilir mi?

 

Haber Ara