Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.
İddianameyi iade etmek ne demek?
İddianame 'nin iadesi müessesi, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Mahkemesi Kanunu'nun 174. maddesinde yer almaktadır. 1412 sayılı mülga Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda yer almayan bu düzenlemenin amacı, 5353 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un gerekçesinde yer almıştır.
Mahkeme, soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde iddianamenin iadesine ya da kabulüne ilişkin bir karar vermezse, iddianame kabul edilmiş sayılır.
Mahkeme on beş gün içerisinde yaptığı incelemeden sonra aşağıda belirttiğimiz eksikliklerin bulunması halinde, bu eksik ve hatalı noktaları belirtmek suretiyle iddianamenin iadesine karar verir.
Yukarıda da belirttiğimiz CMK md. 170/3'de belirtilen hususların bulunmaması
Suçun sübûtuna doğrudan etki edecek mevcut bir delilin toplanmamış olması
Önödemeye veya uzlaştırmaya ya da seri muhakeme usulüne tâbi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan işlerde iddianamenin, önödeme veya uzlaştırma ya da seri muhakeme usulü uygulanmaksızın düzenlenmesi
Soruşturma veya kovuşturma yapılması izne veya talebe bağlı olan suçlarda iddianamenin, izin alınmaksızın veya talep olmaksızın düzenlenmesi
Suçun hukuki nitelendirmesinin yanlış olması sebebiyle iddianame iade edilemez.
İddianamenin İade Edilmesinden Sonra Ne Yapılır?
İddianamenin iadesi kararına Cumhuriyet savcısı itiraz edebilir.
Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi üzerine, kararda gösterilen eksiklikleri tamamladıktan ve hatalı noktaları düzelttikten sonra, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesini gerektiren bir durumun bulunmaması halinde, yeniden iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderir. İlk kararda belirtilmeyen sebeplere dayanılarak yeniden iddianamenin iadesi yoluna gidilemez.