İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, 71 şüphelinin mağdurları arayarak kendilerini "polis", "savcı" ve "banka veya kredi kurumları çalışanı" olarak tanıttığı ve bu şekilde "nitelikli dolandırıcılık" suçunu işlediği tespit edildi.
Şüphelilerin, mağdurlara "hesaplarına dolandırıcılık parası geldiği, şüpheli işlemler gerçekleştiği ve başkaları tarafından hesaplarına yanlışlıkla para gönderildiği" şeklinde aldatıcı bilgiler vererek mağdurları ikna ettiği belirlendi.
Soruşturma sonucunda, şüphelilerin mağdurları ikna ettikten sonra internet bankacılığıyla bilgilerini ele geçirip çeşitli yönlendirmeler yaparak bu paraları kendileriyle çalışanların hesaplarına "havale" ve "EFT" yapılmasını sağladığı tespit edildi.
Şüphelilerin oluşturdukları sahte trafik sigortası sitesinde işlem yapmak isteyen mağdurlara ödeme bilgisi olarak örgütün belli bir komisyon karşılığında temin ettiği üçüncü kişilere ait banka bilgilerini verdikleri ve hesaplara gelen tutarları saha elemanları aracılığıyla otomatik para çekme makineleri veya banka şubelerinden çektikleri belirlendi.
Kimlik bilgileri tespit edilen 71 şüphelinin toplamda 69 farklı eyleme karıştığı, 69 müşteki ve 19 mağdurdan yaklaşık 5 milyon 885 bin lira haksız kazanç elde ettiği anlaşıldı.
Bu şüphelilerden 5'inin tutuklu, 2'sinin ise yurt dışında olduğu öğrenildi.
Polis ekipleri, İstanbul merkezli 16 ilde düzenledikleri eş zamanlı operasyonlarda söz konusu suça ilişkin 41 şüpheliyi yakaladı.
Şüphelilerden 7'si emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
Bu kişilerin ikametlerindeki aramalarda ruhsatsız silah, 23 fişek ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.