İzmir'in Çeşme ilçesinde meydana gelen olay herkesi şaşırttı. Kar yağışlarına ve yerlerin beyazlara bürünmesine alışık olmayan Çeşmeliler yaşanan olayın ardından bolca fotoğraf çekti. Görüntüler sosyal medayda da oldukça fazla paylaşıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, nisandaki bu yağış için "İklim krizi kapımızda değil hayatımızda." ifadelerini kullandı.
İzmir Çeşme'ye kar mı yağdı?
İzmir Çeşme'de 6 Nisan'da şiddetli dolu yağışı görüldü. Havaların aniden soğumasıyla şiddetli sağanak yerini dolu yağışına bıraktı. Dolu yağışının uzun sürmesiyle sokaklar, daddeler ve plajlar bir anda beyazlara büründü. İzmir'in Çeşme ilçesinde etkili olan dolu nedeniyle plaj ve caddelerde ilginç manzaralar oluştu. Dolu yağışı nedneiyle yollarda araçlar kaldı.
Nisan 2023 İzmir'e dolu mu yağdı?
İzmir'de 6 Nisan'da sabah saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak yerini doluya bıraktı. Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde kısa süreli yağan dolu, Çeşme'de ise etkisini artırarak cadde, sokak ve plajları beyaza bürüdü. Sabaha dolunun bıraktı beyaz örtüyle uyanan vatandaşlar İzmir Çeşme'ye kar mı yağdı? Nisan 2023 Çeşme'ye dolu mu yağdı? sorularını sormaya başladı. Ani sağanak ve dolu yağışı nedeniyle yaşanan olumsuzluklara itfaiye ekipleri müdahale etti.
İzmir'de Nisan ayında kar topu
Çeşme'de beyaz bir manzaraya alışık olmayan bazı ilçe sakinleri ise çocuklarıyla plajda yürüyüş yaptı, dolu tanelerinden kartopu yapmaya çalıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Çeşme'nin Germiyan, Ildırı, Ilıca bölgesinde fırtına ve dolunun etkili olduğunu belirterek, "İtfaiyemiz yolda kalan araçlara, çatı uçması, sundurma çökmesi gibi olumsuzluklara anında müdahale etti. Nisanda bu görüntüler. İklim krizi kapımızda değil hayatımızda." ifadelerini kullandı.
Dolu nedir?
Dolu, bir yağış türü. Kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 ile -40 derece santigrat seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur. Bulut içinde düşey hava sirkülasyonunu ve yerçekimini yenerek yere düşen dolu taneleri bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığından çok fazla etkilenmez. Ama bulut tabanından ayrılan kar kristalleri içinden geçtiği hava tabakasının sıcaklığına göre, kuşbaşı kara, granül şeklindeki kara, sulusepkene, yağmura veya donan yağmura dönüşebilir.