Kandilde cinsel ilişkiye girilir mi? Miraç kandilinde cinsel ilişki günah mı, caiz mi?
Kandil geceleri milyonlarca Müslüman tarafından kutsal kabul ediliyor. Müslümanlar Kandillerde ellerini semaya açar ve Allah'a dua ederek günahlarının bağışlanmasını ister. Kandillerde camilerde mevlitler okunur ve ibadet programları düzenlenir. Kandil günleri ve mübarek günlerle ilgili karı koca olmanın yükümlülükleri konusunda pek çok kişi araştırma yapıyor. Kandilde cinsel ilişkiye girilir mi? Miraç kandilinde cinsel ilişki günah mı, caiz mi? soruları gündeme geliyor. Peki kandilde ve mübarek günlerde eşlerin cinsel ilişkiye girmesi günah mı?

Oluşturma Tarihi: 2023-02-17 16:39:44

Güncelleme Tarihi: 2023-02-17 16:39:44

İslam dini insanların hayatını kolaylaştıran bir dindir. Anlayışın ve hoşgörünün temel olduğu İslam dininde vatandaşlar eşler arasındaki ilişkinin nasıl ve ne şeklilde olması yönünde de tereddütlere düşüyor. Bunlardan bir tanesi de kandillerde, mübarek günlerde eşlerin birbirleriyle cinsel ilişkiye girmesinin sakıncalı olup olmadığı. Kandilde cinsel ilişkiye girilir mi? Miraç kandilinde cinsel ilişki günah mı, caiz mi? soruları şu sıralar pek çok kişi tarafından sorulmaya başlandı.

Kandilde cinsel ilişkiye girilir mi?

Kandil gecelerinde eşlerin İslam dinine uygun şekilde ilişkiye girmesinde bir sakınca olmadığı belirtiliyor. Ayrıca uygun bir zamanda ve kandil gecesini değerlendirmeye engel olmayacak şekilde karı kocanın ilişkiye girmesinde bir tereddüt olmadığı belirtiliyor.

Miraç kandilinde cinsel ilişki günah mı, caiz mi?

Ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu kendisine yöneltilen "Kandilde cinsel ilişkiye girilir mi?" sorusuna şöyle yanıt vermişti; "Kandillerde evlenmenin, gerdeğe girmenin, eşlerin birbirleriyle yakınlaşmasının dini açıdan bir mahsuru yok. Günah değil. Bana çok soruyorlar umrede karı-koca yakınlaşabilir mi? Yakınlaşabilir tabii... Edebe aykırı değildir. Sadece ihramlıyken birleşmek ve kadın adetliyken birliktelik caiz değildir" dedi.

Ramazan gecesi eşlerin cinsel ilişkiye girmesi caiz midir?

Dini günlerde cinsel ilişki konusunda en sık sorulan sorulardan bir tanesi de Ramazan ayında eşlerin ilişkiye girmesinde bir sakınca olup olmadığı. Bu soruya Diyanet'ten yanıt geldi. "Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.” (Bakara, 2/187).

Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır?

Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmi kirlilik hallerinden kurtulmak için yapılması gereken dini temizlik demektir. Kur'an-ı Kerim'de, “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisa, 4/43; Maide, 5/6) buyurulmaktadır. Hz. Peygamberin (s.a.s.)sünnetinde de, ihtilam olma (rüyalanma) veya cinsel ilişki sonucu cünüplük halinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhari, Gusül, 22, 28; Müslim, Hayız, 87, 88; Ebu Davud, Taharet, 127). Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefilere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması halinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır. Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır: Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddi kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.

Evli bir kadın, kocasının iznini almadan veya yanında mahremi olmadan hac veya umreye gidebilir mi?

Dinimizde farz olan ibadetler, gerekli şartları taşıyan kadın erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetlerdir. Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olmaları caiz değildir. Ancak Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre bir kadına haccın farz olması için gidip gelinceye kadar yeterli maddi imkanlara sahip olması gerektiği gibi, kendisine eşlik edecek bir mahreminin bulunması da gerekir (İbnü'l-Hümam, Feth, II, 425; İbn Kudame, el-Muğni, V, 30-31). Şafiilere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. Maliki mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması halinde tek başına gidebilir. Ancak kadınlardan oluşan bir grup içinde olması tavsiye edilir (İbn Kudame, el-Muğni, V, 30-31; Şirbini, Muğni'l-muhtac, I, 681-682; Desuki, Haşiye, II, 9-10). Bu itibarla, Hanefi mezhebine göre evli bir kadının kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alarak güvenilir bir hac organizasyonuyla Şafii ve Maliki mezheplerini taklid edip mahremsiz olarak gitmesi mümkündür. Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudame, el-Muğni, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.