Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

Kira kontratında yeni dönem başladı

'E-kira kontratı uygulaması, kira bedellerinin e-Devlet üzerinden takip edilmesini sağlayarak fahiş artışları tespit edecek ve kira piyasasında daha şeffaf bir denetim mekanizması oluşturacak.'

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-01 14:14:20

Kira kontratında yeni dönem başladı

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kira artışlarının denetimi konusunda önemli bir yeniliğin devreye girdiğini belirtti. “E-kira kontratı uygulaması sayesinde kira bedelleri e-Devlet üzerinden takip edilebilecek ve aşırı artışlar tespit edilebilecek” diye konuştu.

FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINA SON

Bu sistemin, “fahiş kira artışlarını engellemeye yönelik bir çözüm sunduğunu” vurgulayan Tanrıvermiş, “e-kira uygulaması, kira piyasasında daha şeffaf bir denetim mekanizması kurarak kiracıların haksız artışlarla karşılaşmasını önleyecek” dedi. Ayrıca, bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte kira piyasasında daha dengeli bir ortamın oluşacağını ifade etti.

MALİYE BAKANLIĞI VERİLERİYLE UYUMLU

Tanrıvermiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılı verilerine göre, beyanda bulunan ev sahibi sayısının 1,8 milyon olduğunu, ancak yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermediğini belirtti. “Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılması, konut piyasasında şeffaflığı ve güvenilirliği artıracaktır” dedi.

MERKEZİ KİRA TAKİP SİSTEMİ

Tanrıvermiş, “Merkezi Kira Takip Sistemi, kiralama ihtilaflarının çözümünde önemli bir rol oynayacak” dedi. Bu sistem sayesinde kira sözleşmelerine ilişkin takip ve incelemeler daha kolay hale gelecek ve kira artışlarının kontrolü sağlanacak.

KİRA İŞLEMLERİ HIZLANACAK

Dijitalleşen kira sözleşmeleri, işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getirecek. Tanrıvermiş, “Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması için mevzuatta yeni düzenlemeler yapılmalı ve kiracılar, elektronik imza kullanarak sözleşme imzalayabilmelidir” dedi.

KONUT CİNSİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMALI

Tanrıvermiş, geçiş sürecinde konut cinsi değişikliğinin yapılması gerektiğini belirtti. “Kira ücretinin sistem üzerinden görülebilmesi, kiracılara ve ev sahiplerine doğru ve güncel bilgi sağlayacak. Ayrıca, e-Devlet sisteminden kira bedelleri izlenerek aşırı artışlar tespit edilecek ve gerekli müdahaleler yapılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara