Dolar

34,3445

Euro

37,4030

Altın

3.012,87

Bist

8.663,88

Kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir? Dinen eşi ölen kadın evlenmek için ne kadar beklemeli?

Kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir? Dinen eşi ölen kadın evlenmek için ne kadar beklemeli? Dul kalan kadının evlenmek istemesi doğal bir durumdur, fakat dini açıdan da resmi belgeler açısından da bir süre geçmesi gerekir. Resmi belgelerdeki zorunluluk, kadının hamile olması durumunda, 6 ay içerisinde bir hamilelik söz konusu ise, çocuğun son eşin üzerine kaydolması gerektiği içindir. Aynı şekilde dini açıdan da kadının hamilelik durumunu kesinleştirmesi gerekir. Peki ama kocası ölen kadın kaç ay beklemelidir ve ne kadar süre sonra evlenebilir? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-25 11:32:12

Kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir? Dinen eşi ölen kadın evlenmek için ne kadar beklemeli?

Kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir? Dinen eşi ölen kadın evlenmek için ne kadar beklemeli? Dul kalan kadının evlenmek istemesi doğal bir durumdur, fakat dini açıdan da resmi belgeler açısından da bir süre geçmesi gerekir. Resmi belgelerdeki zorunluluk, kadının hamile olması durumunda, 6 ay içerisinde bir hamilelik söz konusu ise, çocuğun son eşin üzerine kaydolması gerektiği içindir. Aynı şekilde dini açıdan da kadının hamilelik durumunu kesinleştirmesi gerekir. Peki ama kocası ölen kadın kaç ya beklemelidir ve ne kadar süre sonra evlenebilir? İşte detaylar...

Kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir?

Kocası ölen kadının iddet süresini doldurması gerekir. 

İddet; “Saymak, miktar, adet” anlamlarına gelir, bir fıkıh kavramı olarak, herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi halinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder. İddetin, kadının hamile olup olmadığının anlaşılarak nesebin karışmasını önleme, taraflara düşünme ve tekrar bir araya gelme fırsatı verme, kadın için yeni hayata ruhen hazırlanma, evlilik bağını bir anda yok etmeme gibi hikmetleri bulunmaktadır.

Evlilik, boşanma veya fesih yoluyla sona ermişse ve kadın da hamile değil ise, âdet gören kadın üç hayız süresi iddet bekler. “Boşanmış kadınlar kendi kendilerine üç ay hâli (hayız veya temizlik müddeti) beklerler.” (Bakara, 2/228)

Herhangi bir sebeple âdet görmeyenler ise, üç ay süreyle iddet beklerler. “Kadınlarınızdan âdetten kesilmiş olanlarla, henüz âdet görmeyenler hususunda tereddüt ederseniz, onların bekleme süresi üç aydır.” (Talâk, 65/4)

Evlilik erkeğin ölümü ile sona ermiş ve kadın da hamile değilse, iddet süresi dört ay on gündür. “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.” (Bakara, 2/234)

Evlilik ne şekilde sona ererse ersin, hamile olan kadının iddeti, doğum yapıncaya kadardır; doğum yapmasıyla iddeti sona erer. “Hamile olanların bekleme süresi ise, doğum yapmalarıyla sona erer.” (Talâk, 65/4)

İddet beklemenin başlangıcı, tarafların fiilen birbirlerinden ayrı kaldıkları an değil, boşamanın veya ölümün gerçekleştiği andır.
İddet beklemekte olan bir kadının başka biri ile nikâhlanmasının haram olmasının hikmeti, kendisinde hâlâ eski evliliğinin etkilerinin bulunabilmesi, eski kocasının haklarının korunması ve neslin birbirine karışma ihtimalinin bulunmasıdır.

SON VİDEO HABER

Esenyurt'ta DEM'liler bölücü sloganlarla yürüdü

Haber Ara