Dolar

34,5618

Euro

36,1782

Altın

2.998,07

Bist

9.448,35

Kolonya orucu bozar mı? Kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı?

Koronavirüs salgınında vatandaşın en etkili hijyen silahı olan kolonya ve el dezenfektan ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan binlerce kişi tarafından caiz olup olmadığı yönünde araştırılıyor. Oruçlarının tehlikeye girmesini istemeyenler kolonya orucu bozar mı? sorusuna yanıt arıyor. İslam alimlerine göre kolonya orucu bozmaz. Peki kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı? Kolonya ile namaz kılınır mı? Dezenfektan ve kolonya sürünce abdest bozulur mu? Kolonya ve dezenfektan haram mı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-06 16:58:04

Kolonya orucu bozar mı? Kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı?

Koronavirüs salgınında vatandaşın en etkili hijyen silahı olan kolonya ve el dezenfektanı ramazan ayının gelmesiyle birlikte  oruç tutan binlerce kişi tarafından caiz olup olmadığı yönünde araştırılıyor. Oruçlarının tehlikeye girmesini istemeyenler kolonya orucu bozar mı? sorusuna yanıt arıyor. İslam alimlerine göre kolonya orucu bozmaz. Peki kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı? Kolonya ile namaz kılınır mı? Dezenfektan ve kolonya sürünce abdest bozulur mu? Kolonya ve dezenfektan haram mı?

Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşlar aklındaki sorulara yanıtlar aramaya başladı. Bu sene de koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlamaların gölgesinde karşılayacağımız ramazan ayı ile ilgili vatandaşlar merak ettiklerini sordu. Bu soruların başında ise kolonya ve dezenfektan kullanımı ile ilgili sorular geliyor. Peki olonya orucu bozar mı? Kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı? Kolonya ve dezenfektan haram mı?

Kolonya orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan kolonya orucu bozar mı? sorusuna Doç. Dr. Halil Altuntaş ve Doç. Dr. İsmail Karagöz tarafından yaızlan Oruç İlmihali' kitabında yanıt verdi. Hocalar "Parfüm veya kolonya kullanmak orucu bozmaz" yanıtını verdi.

Dezenfektan abdesti ve kolonya bozar mı?

Malatya Müftüsü Veysel Işıldar Dezenfektan abdesti ve kolonya bozar mı? sorusuna yanıt verdi. Işıldar açıklamasında şunları söyledi: “Oruçlu ve abdestli birisinin ellerini kolonya ve alkolle dezenfekte etmesinin bir sakıncası yok. Ancak söz konusu maddelerin, herhangi bir şekilde ağız ya da burun yoluyla boğaza ulaşması halinde ise oruç bozulur” dedi.

Kolonya ve dezenfektan haram mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mehmet Ekim Kolonya ve dezenfektan haram mı sorusuna kısa ve net bir cevap verdi. Ekim bileşiminde alkol ve türevi olan katkı maddelerini içeren parfüm, kolonya ve dezenfektanın temizlik amacıyla kullanılabileceğini söyleyedi. Ekim sözlerine şöyle devam etti:  “Zira, içilmenin dışında bir amaçla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhari, Edep, 80, Müslim, Eşribe, 73), bu maddelerin temizlik, hijyen ve güzel koku amacıyla kullanmasında dinen bir sakınca yoktur.”

Kolonya ve parfüm koklamak orucu bozar mı?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu da, oruçluyken parfüm, kolonya gibi maddeleri koklamak orucu bozar mı sorusunu "Bir kolonyayı ya da herhangi bir kokuyu fazlaca koklamak mekruhtur. Çünkü orucun gerekçelerinden biri zevklere karşı dikkatli olmaktır. Kokulu sabunla yıkayınca problem değildir. Aşırı aşırı koklamak iyi değildir" şeklinde yanıtladı.

Hap içmek orucu bozar mı?

Su kullanamdan hap içmek orucu bozar mı sorusu da vatandaşlar tarafından sıkça sorulan soruların başında geliyor. Peki Su kullanamdan hap içmek orucu bozar mı?

Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.

Ramazan orucunu bozup, yalnız kaza gerektiren şeyler:

1- Boğaza kar ve yağmur kaçması,
2- Astım spreyi kullanmak,
3- Zorla bozdurulmak,
4- Buruna sıvı ilaç koymak,
5- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]
6- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,
7- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,
8- Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek,
9- Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,
10- Derideki açık yaraya konan sıvı veya katı ilacın sindirim yoluna girmesi,
11- Vücuda ilaç şırınga etmek,
12- İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,
13- Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,
14- İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,
15- Güneş battı zannederek orucunu bozmak,
16- Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,
17- Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,
18- Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî'de bozmaz.]
19- Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,
20- Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,
21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,
22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,
23- Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî'de bozmaz.]
24- Dil altına konan ilacı emmek,
25- Makata konan pamuğun veya başka şeyin hepsinin içeri girmesi,
26- Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması,
27- Lavman yaptırmak, [Mâlikî'de bozmaz.]
28- Özel olarak su buharı teneffüs etmek,
29- Burundan genze giden kanı yutmak,
30- Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak,
31- Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak yiyip içmek. [Kefaret gerekip gerekmeyeceğini bilmeyen, ihtiyaten küçük bir kağıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.]
32- Basur memesinin, taharetlendikten sonra, ıslak olarak içeriye girmesi,
33- Mastürbasyon yapmak,
34- Yaş parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Hanbeli'de bozmaz.]
35- Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.
36- Kasten orucunu bozan, sonradan oruç tutmamayı mubah kılacak bir hâl başına gelse, mesela kadının hayzı başlasa yahut oruç tutamayacak kadar hastalansa yalnız kaza gerekir. Fakat orucunu bozup sefere çıksa, kefaret gerekir; çünkü sefere çıkmak semavi bir özür değildir.
37- Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.

SON VİDEO HABER

Kayıp mezar: 40 bin lira için öldürüldüğü ortaya çıktı

Haber Ara