Kuzugöbeği mantarı nedir? Kuzugöbeği mantarı nerede yetişir? Kuzugöbeği mantarı faydaları nelerdir
Mersin'in Erdemli ilçesinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünce örtü altında kuzugöbeği mantarı yetiştirildi. Kuzugöbeği ülkemizde popüler bir mantar çeşididir ve birçok şekilde tüketilmektedir. Peki, Kuzugöbeği mantarı nedir? Kuzugöbeği mantarı nerede yetişir? Kuzugöbeği mantarı faydaları nelerdir

Oluşturma Tarihi: 2022-04-12 17:49:03

Güncelleme Tarihi: 2022-04-12 17:49:03

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı enstitü, mantarların ekonomik değerinden üreticinin faydalanması için proje başlattı. Enstitünün seralarında yetiştirilmeye başlanan kuzugöbeği mantarı, bir ayda hasat edilecek seviyeye ulaştı.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, gazetecilere, tarımsal ürünlerin sayısını ve çiftçilerin kazancını arttırmak için çok sayıda araştırma yaptıklarını söyledi.

Doğadan toplanan mantarların kültür çalışmasıyla örtü altında ekildiğini ifade eden Keleş, "Kuzugöbeği çok değerli bir mantar. Özellikle Fransız mutfağının vazgeçilmezlerinden. Kuzugöbeğinin yer aldığı Fransız yemekleri 4-5 katına fiyatla satılmaktadır çünkü kuzugöbeği aynı zamanda şifa kaynağı olarak bilinmektedir." dedi.

Keleş, mantarın yetiştiricisine ciddi gelir sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Kuzugöbeği mantarının üretiminde, dekarda 300-700 kilogram rekolte hedefliyoruz. Yaş kuzugöbeği mantarının kilogramının 400 liradan satıldığını düşünecek olursak müthiş bir gelir elde ediliyor. Dekara 120-280 bin lira gelir elde etme olanağı sunmaktadır. Mantarın kurusunun kilogramı da yaklaşık 3 bin liradan satılabiliyor. Kuzugöbeğinin kültüre alınması projemiz sayesinde ilk kez doğa değil de serada yetiştiriciliğini yapıyoruz. Dünyada bazı ülkelerde yetiştiriciliği yapılıyor ama Türkiye'de bu çalışma bir ilk."