Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? MYB için nereye başvurulur? MYB ücretli mi?
Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir çok alanda (MYB) Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni zorunlu yaptı. Emlak danışmanları, oto satıcıları, inşaat sektörü derken şimdi de ikinci el cep telefonlarının tamiri için Mesleki Yeterlilik Belgesi istenmeye başlandı. Vatandaşlar da şu sıralar Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? sorusunu internette araştırmaya başladı. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi için nereye başvurulur? Mesleki Yeterlilik Belgesi ücretli mi? Mesleki Yeterlilik Belgesi için kursa gidiliyor mu? İşte MYB (Mesleki Yeterlilik Belgesi) almak için izlenmesi gereken aşamalar.

Oluşturma Tarihi: 2021-03-22 09:53:56

Güncelleme Tarihi: 2021-03-22 09:53:56

Mesleki Yeterlilik Belgesi  nedir? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir çok alanda (MYB) Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni zorunlu yaptı. Emlak danışmanları, oto satıcıları, inşaat sektörü derken şimdi de ikinci el cep telefonlarının tamiri için Mesleki Yeterlilik Belgesi istenmeye başlandı. Vatandaşlar da şu sıralar Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır? sorusunu internette araştırmaya başladı. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi için nereye başvurulur? Mesleki Yeterlilik Belgesi ücretli mi? Mesleki Yeterlilik Belgesi için kursa gidiliyor mu? İşte MYB (Mesleki Yeterlilik Belgesi) almak için izlenmesi gereken aşamalar.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda mesleklere standart, çalışanlara da mesleki yeterlilik kazandırmayı sürdüren MYK, ikinci el cep telefonlarının satışa hazırlanması öncesinde tamir ve bakımını yapan iş yerlerindeki çalışanların, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmasını zorunlu hale getirdi.

 

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kullanılmış cep telefonlarının sertifikalandırılması, yenilenmesi ve satışa sunulmasına standart getirmesinin ardından, Mesleki Yeterlilik Kurumu da (MYK) ikinci el cep telefonlarının tamir ve bakımıyla ilgili düzenlemeye gitti.

MESLEKİ YETERLİKİ BELGESİ NASIL ALINIR?

Mesleki Yeterlikil Belgesi almak isteyen vatandaşlar Mesleki Yeterlikil Belgesi nasıl alınır? sorusunu sıkça sormaya başladı. Aşağıda anlatacağımız adımları izeleyerek Mesleki Yeterlilik Belgesi alımı için başvurabilir ve gerekli koşulları sağladığınızda Meslekei Yeterlilik Belgesi'ni alabilirsiniz. İşte Mesleki Yeterlilik Belgesi alma yöntemi;

Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.

Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden sorgulama yaparak öğrenir.

Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.

Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?

MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterlilik(ler)de tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.

Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite edilmiş bir sistem aracılığıyla tarafsız, tutarlı, âdil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Mesleki Yeterlilik Belgesi ilgili mesleği icra edecek kişilerin iş hayatına giriş için bir ehliyet niteliği taşıyan kişilerin e-devletinde kayıtlı ve AB ülkelerinde geçerliliği olan bir belgedir.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ HANGİ ALANLARDA ZORUNLU

5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununa 4 Nisan 2015 tarihinde, eklenen madde ile belge zorunluluğu başlamıştır. Kanuna göre,

“Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının;

25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte,

24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte,

26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte,

11/11/2018 tarihinde yayımlamış olduğu dördüncü tebliğ ile 36 meslekte,

03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğu beşinci tebliğ ile de 26 olmak üzere toplam 143 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır.

Zorunluluk kapsamındaki meslekler

Metal,
Makine,
Otomotiv,
Enerji,
Tekstil, Hazır Giyim, Deri
Elektrik ve Elektronik
İnşaat
Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme,
Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik