Dolar

34,2296

Euro

37,5335

Altın

2.873,20

Bist

9.115,77

Naci Görür: Marmara'da deprem olasılığı yüzde 47

Marmara'da önümüzdeki 30 yıl içinde %47 olasılıkla büyük bir deprem bekleniyor. Naci Görür'e göre, bu felaket Marmara Bölgesi'ni ve Türkiye'yi dizüstü çökertebilir.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-09 16:19:14

Naci Görür: Marmara'da deprem olasılığı yüzde 47

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara'da 30 yıl içerisinde deprem olasılığının %47 olduğunu açıkladı. Görür, "Bu oran şaka değil. Yazı-turayı bile %50 ile atıyorsun" diyerek olası depremin ciddiyetini vurguladı. Marmara Bölgesi'nde beklenen depremin Türkiye'nin ekonomik ve siyasi yapısına büyük zarar vereceğini belirtti.

MARMARA'DA DEPREM BEKLENTİSİ %47!

Bilim Akademisi Kurucu Üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde önümüzdeki 30 yıl içinde depremin olma olasılığının %47 olduğunu belirtti. Görür, bu ihtimali hafife almamamız gerektiğini vurgularken, deprem gerçekleştiğinde yalnızca İstanbul değil, Marmara Bölgesi'nin tamamının büyük ölçüde zarar göreceğini ifade etti.

MARMARA ÇÖKERSE TÜRKİYE DİZ ÇÖKER

Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının %60'ını ürettiğini belirterek, "Eğer Marmara Bölgesi çökerse, tüm Türkiye dizüstü çöker" dedi. Bu yıkımın yalnızca ekonomik değil, siyasi bağımsızlık açısından da büyük bir tehdit olduğunu dile getirdi.

BÜYÜK YIKIM BEKLENİYOR

Görür, Marmara'daki binaların ve altyapının depreme karşı yetersiz olduğunu vurguladı. İstanbul'da mevcut yapı stokunun büyük bölümünün risk altında olduğuna dikkat çeken Görür, "Marmara'da beklenen deprem, Güneydoğu'daki 11 ilde olan depremden daha yıkıcı olacak" ifadesini kullandı.

MARMARA DENİZİ'NDE SİSMİK BOŞLUK

Marmara Denizi'nde bir sismik boşluğun oluştuğunu belirten Görür, bu boşluğun matematiksel olarak bir depremle dolacağını ifade etti. Son depremin 1766 yılında meydana geldiğini hatırlatan Görür, 250 yılda bir deprem üreten bu bölgenin artık kritik bir döneme girdiğini söyledi.

SON VİDEO HABER

Bartın'daki tarihi camide arapça yazılar yanmadı!

Haber Ara