Öğrenci, öğretmen, aylık tam, mavi kart İstanbulkart kişiselleştirme yapacak mı, zorunlu mu? İstanbul'da 22 milyon İstanbulkart aktif olarak kullanılıyor. Bunların 3 milyonu ise kişiselleştirilmemiş durumda. İBB geçtiğimiz aylarda aldığı karar ile İstanbulkartlara kişiselleştirme yapılacağını açıklamıştı. Bu işlemi yapmayanlar ise resmi tatillerde ve bayram günlerinde ücretsiz seyahat hakkından yararlanamayacak, kartlara aktarma ve ücret iadesi yapılamayacak. Peki öğrenci aylık abone, mavi kart, aylık abonman gibi kartlarda kişiselleştirme yapılacak mı?
İstanbulkartlarda yeni bir dönem 1 Ocak'tan itiabaren başlıyor. 1 Ocak sonrası İETT toplu taşıma sistemlerini kullanan vatandaşlar kartlarına kişiselleştirme yapmadıkları durumda bazı haklardan yararlanamayacak. 22 milyon aktif İstanbulkarttan 3 milyonu için henüz kişiselleştirme yapılmadı.
İstanbulkart kişiselleştirme zorunlu mu?
İBB tarafından alınan karar bir zorunluluk taşımıyor. Ancak kişiselleştirilmemeiş kartlarda bazı hak kayıpları olabilir. Kişiselleştirilmemiş İstanbulkartlar halen toplu taşımalarda kullanılabilecek.
Öğrenci, öğretmen, aylık tam, mavi kart İstabulkart kişiselleştirme yapacak mı?
İstanbulkart kişiselelştirmesi sadece kırmızı renkli anonim kartlar için geçerli olacak. İstanbulkart kişiselleştirme işlemi öğrenci, öğretmen, anne, 60 ve 65 yaş üstü gibi özel statüdeki İstanbulkartlar için geçerli değildir.
İstanbulkart kişiselleştirme nasıl yapılır?
https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul/ adresine giden vatandaşlar kişisel bilgilerini ve kart bilgilerini girerek kart kişiselleştirmesini dakikalar içinde yapabilir. İStanbulkart kişiselleştirmede sıkıntı yaşarsanız ALO 153 çağrı hattı üzerinden destek alabilirsiniz.
İstanbulkart nedir?
İstanbulkart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Belbim tarafından geliştirilip üretilen akıllı şehir kartıdır. İstanbul'daki ulaşım araçlarında, tuvaletlerde, Hamidiye su otomatlarında, sosyal tesisler, yemek ve market alışverişleri için kullanılabilmektedir.
İETT nedir?
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.
1939 yılında muhtelif şirketleri millîleştiren 3645 sayılı yasa ile "İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Umum Müdürlüğü" adı altında bugünkü statüsüne kavuştu. 1945 yılında Yedikule ve Kurbağalıdere havagazı fabrikaları ile bu fabrikaların beslediği İstanbul ve Anadolu havagazı dağıtım sistemleri İETT'ye devredildi. 1961'de işletmeye alınan troleybüsler, 1984'e kadar İstanbullulara hizmet verdi. 1982 yılında çıkarılan bir yasa ile tüm elektrik hizmetleri, hak ve vecibeleriyle birlikte Türkiye Elektrik Kurumu (TEK)'na devredildi. Daha sonra 1993 yılında havagazı üretim ve dağıtım faaliyetleri sona erdi. Bugün yalnızca kent içi toplu taşıma hizmeti sunan İETT, otobüs, tramvay ve tünel işletmeciliğinin yanında özel halk otobüsleri ve İstanbul Ulaşım A.Ş.'nin yönetim, işletme ve denetiminden sorumludur. İETT ayrıca İstanbul'daki raylı sistemlerin (metro ve tramvay) bir bölümünün (Eminönü - Kabataş, Sultançiftliği - Edirnekapı, Edirnekapı - Topkapı, Otogar - Başakşehir) yapımını da üstlenmiştir.