Dolar

34,4263

Euro

36,4205

Altın

2.843,55

Bist

9.407,84

Oreo bisküvide salmonella mı çıktı? Oreo bisküvilerinde salmonella mı var? Oreo toplatıldı mı?

Oreo bisküvide salmonella mı çıktı? Kinder'den sonra Oreo'nun da adı salmonella ile anıldı. Son günlerde oreo tüketenlerin içini de bir korku kapladı. Son vaka bir bebeğin ölümüne sebep olmuştu. Peki ama Oreo'da durumlar ne? Oreo neden gündem oldu? Oreo bisküvilerinde salmonella mı var? Oreo toplatıldı mı? Salmonellalı bisküvi kendini vücutta nasıl gösterir? İşte merak edilen soruların yanıtları!

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-08-29 15:43:39

Oreo bisküvide salmonella mı çıktı? Oreo bisküvilerinde salmonella mı var? Oreo toplatıldı mı?

Kinder'den sonra Oreo'nun da adı salmonella ile anıldı. Son günlerde oreo tüketenlerin içini de bir korku kapladı. Son vaka bir bebeğin ölümüne sebep olmuştu. Peki ama Oreo'da durumlar ne? Oreo neden gündem oldu? Oreo bisküvilerinde salmonella mı var? Oreo toplatıldı mı? Salmonellalı bisküvi kendini vücutta nasıl gösterir? İşte merak edilen soruların yanıtları!

Oreo bisküvide salmonella mı çıktı?

Oreo bisküvilerinde salmonella bakterisi olması ihtimaline karşı firma bazı üretim sahalarını kapattı. Bu haber, geçtiğimiz aylarda Kinder çikoalta yüzünden ölen küçük bebeği akıllara getirdi.

Mondelez International Türkiye'den yapılan açıklamalara göre toplanan ürünler "güvenlik ve ürün kalitesi" için alındı.

Oreo bisküvilerinde salmonella mı var?

Oreo bisküvilerinde ve diğer ürünlerinde salmonella var denilemez. Firma, durdurulan üretim bantlarını, güvenlik ve üretim kalitesi nedenleriyle topladığını açıkladı.

Salmonella öldürür mü?

Söz konusu hastalık salmonella, tedavi edilmediği ve vücut sıvısının dengesi sağlanmadığında, ölümcül olabiliyor. Özellikle yaşlı ve çocuk gibi, bağışıklığı düşük kişilerde ölüm riski daha da artıyor. Dolayısıyla bol sıvı tüketimi ve bağışıklık güçlendirici takviye alımı, salmonellanın vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Bu ölümcül hastalığa dikakt edilmelidir.

Oreo toplatıldı mı?

Oreo ürünlerini üreten firmaların bazı üretim sahaları kapatıldı fakat ürünlerin piyasadan toplanmasına ilişkin bir açıklama gelmedi.

Güvenlik ve ürün kalitesi nedeniyle üretim sahaları kapandı!

Firma konuyla ilgili; "Önlem olarak çikolatanın tedarik edildiği Mondelez'in üretim tesislerinde detaylı bir kontrol gerçekleştirilmiş ve sağlığa zarar verecek herhangi bir duruma rastlanmamıştır. Bununla birlikte Türkiye'ye gelen ürünlerin hiçbiri bahsi geçen üretim tesislerinden ithal edilmemektedir. Gerekli tüm kontrollerin yapılmasının ve takip önlemlerinin alınmasının ardından, piyasalardaki tüm Mondelez ürünlerinin güvenli olduğunu teyit etmekten memnuniyet duyuyoruz." açıklamasını yaptı.

Salmonelladan nasıl korunuruz?

Salmonella; suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyon gibi işlemlere karşı dayanıksız bir bakteridir. Bu nedenle korunma amacıyla;

Su kullanımında;

  • İçme ve kullanma suyu olarak klorlanmış şebeke suyu tercih edilmeli,
  • Kaynağı bilinmeyen ve klorlanmamış suları tüketmemeli,
  • Zorunlu durumlarda 10 dakika kaynattıktan sonra kullanılmalıdır.

Hijyende;

  • Eller yemekten önce ve sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalı
  • Eller tuvaletten önce ve sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalı
  • Civciv ve ördek yavrularının bağırsaklarında taşınan salmonella, hayvanın çevresi ve tüm vücut yüzeyinde bulunabilir.
  • Sadece tutma, sarılma ile de bakterilere maruz kalınabilir. Sürüngenler de (kaplumbağa, iguanalar, kertenkele, vb) salmonella taşıma olasılığı fazla olan hayvanlardır. Evcil de olsa tüm hayvanlar ile temastan sonra eller mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.

Gıdada;

  • Çiğ ya da az pişmiş yumurta, et veya kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş süt gibi yüksek riskli gıdalar iyice pişirildikten sonra tüketilmeli,
  • Çiğ yumurta ile yapılan ev yapımı soslar ( mayonez vb.) kullanmaktan kaçınılmalı,
  • Çiğ et ya da kümes hayvanları ile temas ettikten hemen sonra su ve sabun ile eller, mutfak çalışma yüzeyleri ve kullanılan mutfak eşyaları yıkanmalı,
  • Çapraz bulaşmayı önlemek için buzdolabında ya da derin dondurucuda çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı bir yerde tutulmalı,
  • Mümkünse, mutfakta iki kesme tahtası (çiğ et için ayrı, meyve ve sebze için ayrı bir kesme tahtası) bulundurulmalı, önceden çiğ et için kullanılmış ve temizlenmemiş bir yüzey üzerine pişmiş yiyecek konulmamalı,
  • Dondurulmuş gıdaları çözündükten hemen sonra pişirmeli ve tüketmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Türkiye'deki Kinder sürpriz yumurtalarda salmonella çıktı mı? Bakanlık Kinder sürpriz yumurta açıklaması Türkiye | Türkiye'deki sürpriz yumurtalarda öldürücü bakteri var mı?
SON VİDEO HABER

Beyoğlu'nda banyo sırası kavgasında cinayet

Haber Ara