Dolar

35,4551

Euro

36,6094

Altın

3.086,94

Bist

9.751,04

Oruçluyken boşalmak orucu bozar mı? Oruçluyken mastürbasyon kefaret (61 gün orucu) gerektirir mi?

Oruçluyken boşalmak orucu bozar mı? Oruçluyken mastürbasyon kefaret (61 gün orucu) gerektirir mi? Ramazan ayında milyonlarca Müslüman orucunu tutarak ibadetini yerine getirecek. Oruç tutarken Allah'ın yasakladığı hal ve durumlardan uzak durmak gerekiyor. Din İşleri Yüksek Kurulu oruçla ilgili sorulan Oruçluyken elle tatmin olan kimsenin orucu bozulur mu? sorusuna şöyle yanıt verdi...

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-23 11:02:59

Oruçluyken boşalmak orucu bozar mı? Oruçluyken mastürbasyon kefaret (61 gün orucu) gerektirir mi?

Oruç bir ibadettir ve bu ibadeti yaparken İslam dininin yasakladığı hal ve durumlardan kaçınmak gerekiyor. Oruç tutanlar nefislerini terbiye etmelidir. Orucu bozan durumlar sadece yemek, içmek değildir. Oruç tutmak nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili bir yoldur. Oruç, nefsin isteklerinden bilinçli olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimidir. Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar.

Oruçluyken boşalmak orucu bozar mı?

Oruçluyken elle tatmin olan birinin orucu bozulur ve kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez. Bilakis özürsüz olarak orucunu bozan kimseler büyük günah işlemiş olurlar (Zeylaî, Tebyîn, I, 323; İbn Nüceym, el-Bahr, II, 293).

Oruçlu iken ihtilam olmanın veya cünüp olarak sabahlamanın hükmü nedir?

Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

Haber Ara