Kahramanmaraş'ta meydanda gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde binlerce kişi hayata gözlerini yumdu. Çürük ve depreme karşı dayanıksız binalar sarsıntıda yerle bir oldu. Binlerce kişi yerle bir olan binalarda enkaz altında kaldı. Zaman karşı yarış sürerken enkaz altından gelen mucize kurtuluş haberleri kanayan yaralara merhem oldu. Adıyaman'da 14 Şubat'ta depremin 202. saatinde mucize kurtuluş haberi geldi. Enkazdan çıkartılan 17 yaşındaki Muhammed Enes Depremden sonra ağabeyimle ilk bir iki gün ağladık. Sonra nasıl kardeşlik yaptığımızı konuştuk. Abdülbaki Yeninar ise "İçim rahattı. Kurtarılacağımı biliyordum. Dua ettim sadece. Enkaz altındayken hava geliyordu. Çektikçe çekesim geliyordu. Kardeşimin protein tozlarını içtik" dedi.
Protein tozu nedir?
Protein tozu protein takviyesi yapmak isteyenler tarafından kullanılan supplementtir. Protein tozu genellikle sporcular ve vücut geliştirme ile ilgilenenler tarafından tüketiliyor.
Protein tozu nerelerde kullanılır?
Protein tozu vücudun proteine olan ihtiyacını hızlı ve çabuk olarka karşılamak için kullanılıyor. Dünyada pek çok insan ve sporcu tarafından kullanılmaktadır.
Protein tozu, genellikle bir vücut geliştirme takviyesi olarak kullanılan konsantre edilmiş ve toz haline getirilmiş protein zengini supplement.
Peynir altı suyu proteini, protein tozların en sık kullanılan protein türü olmaktadır. Buna karşın yumurta, inek eti, kazein, soya veya bezelye proteinleri de protein tozları için hammadde olarak kullanılabilir.
Genellikle kişilerin günlük protein ihtiyaçlarına erişmelerinde kolaylık sağlaması açısından kullanılan protein tozu ve benzer türevdeki protein takviyeleri, proteinlerin kas gelişimindeki etkisi yüzünden özellikle sporcular tarafından tercih edilmektedirler. Bunun yanı sıra ise, kanser hastaları, kas kaybına sebebiyet veren çeşitli hastalıklar vb. durumlarda da, hastaların beslenmelerine ek olarak destek vermesi açısından kullanılmaktadır.
Protein tozu yapısı
İnek sütündeki protein %20 peynir altı suyu proteini, %80 kazein olmaktadır.[5] Anne sütünde ise oranlar %60 peynir altı suyu proteini ve %40 kazeindir.[6] Peynir altı suyunda protein oranı toplam kuru kütlenin yaklaşık %10'unu oluşturur. Bu protein tipik olarak beta-laktoglobulin (~% 65), alfa-laktalbumin (~% 25), sığır serum albümini (~% 8) ve immünoglobulinlerin bir karışımıdır.[7] Bu proteinler pH'dan bağımsız olarak süt içinde çözülü kalabilirler.