Milyonlarca Müslüman'ın büyük bir heyecanla beklediği Ramazan ayı nihayet geldi. 23 Mart Perşembe günü başlayan Ramazan ayında kalkılan ilk sahurla birlikte ilk iftar da açılacak. İslam aleminin kutsal aylarından olan Ramazan ayında eşlerin cinsel ilişkiye girmesinin dinimizce sakıncası olup olmadığı merak ediliyor. Peki Ramazan ayında cinsel ilişkiye girmek günah mı? İftardan sonra eşlerin ilişkiye girmesi caiz mi, haram mı?
İslam dini insanların hayatını zorlaştıran değil kolaylaştıran bir dindir. İslam dünyasının kutsal günlerinden biri olan Ramazan ayında eşlerin birbirlerine karşı olan durumları belirlenmiştir. Sahur yaptıktan sonra oruç tutan müslümanlar Ramazan ayında iftardan sonra eşerliyle ilişkiye girmenin sakıncalı olup olmadığını merak ediyor.
Ramazan ayında cinsel ilişkiye girmek günah mı?
Ramazan ayı İslamdünyasının en kutsal aylarından biridir. Ramazan ayında milyonlarca Müslüman oruç ibadetini yerine getirecek. Oruç tutarken de bazı durumlardan kaçınılması gerekiyor. Ramazan ayında imsak vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde oruç tutanlar cinsel yaklaşımda bulunamaz. Ancak iftardan sonra eşlerin birbirleriyle yakınlaşmasında bir sakınca yoktur.
İftardan sonra eşlerin ilişkiye girmesi caiz mi, haram mı?
Kutsal günlerde ve kutsal aylarda eşlerin birbirileriyle ilişkiye girmesinde bir sakınca olup olmadığı sorusu merak ediliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu İftardan sonra eşlerin ilişkiye girmesi caiz mi, haram mı? sorusuna yanıt verdi. Yanıta göre; Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.” (Bakara, 2/187).
Eşler oruçluyken nelerden sakınmalı?
Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).