Dolar

34,5300

Euro

36,1664

Altın

2.966,49

Bist

9.367,77

Raportör nedir? Raportör ne iş yapar?

AYM Başkanı Zühtü Arslan HDP'ye açılan kapatma davasının ardından davada raportör görevlendirildiğini açıklandı. Bu açıklamadan sonra binlerce kişi raportör nedir sorusunu araştırmaya başladı. Raportör ne iş yapar? Raportör kimdir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-19 10:11:30

Raportör nedir? Raportör ne iş yapar?

AYM Başkanı Zühtü Arslan HDP'ye açılan kapatma davasının ardından davada raportör görevlendirildiğini açıklandı. Bu açıklamadan sonra binlerce kişi raportör nedir sorusunu araştırmaya başladı. Raportör ne iş yapar? Raportör kimdir? 

RAPORTÖR NEDİR?

Raportör, özel şirket ve kamu kurumlarında ya da mahkemelerde mevcut davaya ilişkin tüm detayları araştıran ve rapor haline getiren kişidir?

RAPORTÖR NE İŞ YAPAR?

Anayasa mahkemesi ya da benzeri mahkemelerde, dava hakkında etraflı araştırma yapıp konuyu mahkeme üyelerine sunmak üzere bir rapor hazırlayan kişidir. Raportörün konuyu mahkemeye sunmasından sonra, davanın boyutuna bağlı olarak mahkeme üyeleri ya raportörün bildirdiği görüşü, üzerinde pek düşünmeden kabul ederler ya da konu hakkında tartışırlar ve bir karara varmaya çalışırlar.

HDP'NİN KAPATILMASI İÇİN RAPORTÖR GÖREVLENDİRİLDİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada bir raportör görevlendirdi.

15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Raportörün ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak AYM heyetine sunması gerekiyor. Bunun ardından heyet, davaya ilişkin ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek. Bu süre Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine göre iddianamenin gönderilmesinden itibaren 15 günü geçemeyecek.

Kabul edilmesi halinde iddianame ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin Yüksek Mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuru yapabilecek. Ek süre talebini AYM karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 ÜYENİN 10'UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara