Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır?

Cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik durumlarından kurtulmak için gusül abdesti alınması gerekir. Sünnete uygun gusül abdestinin ise bazı önemli noktaları bulunuyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-27 10:50:01

Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır?

Müslümanlar dini konularda kafalarındaki soru işaretlerini giderebilmek için bazen internetten yardım arıyor. Müslümanlar için oldukça önemli bir yere sahip olan abdestin bir türü olan gusül abdesti ise ünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için alınması gereken abdesttir. Gusül abdesti alırken bazı öenmli hususlara dikkat etmekte fayda var. Gusül abdestinin farz ve sünnetleri pek çok Müslüman tarafından merak ediliyor. Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Ancak sünnete uygun gusül abdesti almak için aşağıdaki anlatılan adımları uygulamak gerekmektedir.

Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır?

“Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) Kur'an-ı Kerim'de buyurmaktadır. Gusül abdesti İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Sünnete uygun gusül abdesti almak için öncelikle abdeste niyet ederek başlamak gerekiyor. Daha sonra abdest alacak olan kişi ellerini yıkamalı, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizlemelidir. Daha sonra avret yerlerini yıkamalıdır. Ardından sağ eli ile 3 defa ağzına su vererek iyice çalkalar, ardından 3 defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar. Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır sorusunun yanıtı bu şekildedir.

Sünnete_uygun_gusül_abdesti_nasıl_alınır

Gusül abdesti farzları nelerdir?

Gusül abdesti almak oldukça kolaydır. İslam dini insanlara kolaylık ve huzur sağlayan bir dindir. Temizlik İslam dininde oldukça önemlidir. Bu açıdan bakıldığında abdest ibadete hazırlık ve temizlik aşamasıdır. Hanefîlere göre guslün farzları şunlardır; ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak. Gusül abdestinin geçerli olması için bu sayılan adımların eksik yapılmaması gerekiyor.

Gusül abdestinde niyet etmeyi unutsak ne olur? Yeniden gusül almak gerekir mi?

Gusül abdesi farzlarını yerine getirenler abdestin sonunda niyet edip etmediği şüphesine düşebilir. Bu gibi durumlarda vatandaşlar Gusül abdestinde niyet etmeyi unutsak ne olur? Yeniden gusül almak gerekir mi? sorularına yanıt arayabilir. Guslederken niyeti unutanın da guslü geçerli olur.

Sünnete uygun gusül abdesti adım adım alınışı

Sünnete uygun gusül abdesti almak için öncelikle abdest için niyet edilir. Sünnete uygun gusül abdestinde;

1. İki el ve avret yerleri yıkanır.

2. Vücutta necaset varsa temizlenmelidir.

3. Ardından gusüle niyet ederek tam abdest alınır.

4. Bütün vücuda 3 kere su dökmelidir. Önce üç defa başa, sonra üç defa sağ omuza, sonra üç defa sol omuza dökmeli, her döküşte, o taraf tamam ıslanmalı. Gusül tamam olunca, tekrar abdest almak mekruhtur.

Konuşulursa gusül abdesti bozulur mu?

Gusül abdesti ve namaz abdesti alırlen konuşulmasının abdesti bozup bozmayacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Konuya ilgili Diyanet'tin internet sitesinde yer alan yazıda "Abdest veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir." bilgisi yer alıyor.

Gaz çıkarma ve kan akmasında gusül abdesti bozulur mu?

Namaz abdestini bozan şeyler (mesela kan çıksa, yellenilse, idrar çıksa vs.) gusül abdestini bozmaz, gusül kalınan yerden devam edilir. Sadece nazam kılınmaz. Nanaz için yeni bir abdest almak gerekir.

Gusül abdesti kaça ayrılır?

1. Farz olan Gusl ( Cünüplükten gusletmek )

2. Sünnet olan Gusl ( Cuma ve Bayram günlerinde, Arafat daginda vakfeye durmak icin)

Gusul abdestin farzları neler?

Mazmaza (Agiza su vermek)
Istinsak (Buruna su vermek)
Bedenin bütününü (tepeden tirnaga) yikamak

Abdestin cesitleri neler?

Farz abdest: Namaz kilmak icin, Kur`an-i Kerim´e el sürmek icin alinan abdestler farzdir.

Vacip abdest: Kabeyi tavaf etmek icin abdest almak vaciptir.

Mendup abdest: Her zaman abdestli bulunmak, abdestli uyumak, uykudan kalkar kalkmaz abdest almak.

Abdest hangi durumlarda bozulur?

1. Kücük veya büyük abdesti yapmak, yellenmek.

2. Vücudan irin, kan ve sari su cikmasi.

3. Avucun dolacagi kadar kusmak.

4. Uyumak.

5. Bayilmak.

6. Namaz kilarken, kendisinin veya yanindakilerin duyacagi sekilde gülmek.

Haber Ara