Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl yaptığı açıklamada, Kayaköy'ün yerleşim planı ve tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.
Son yıllarda reklam filmi, müzik kliplerine ev sahipliği yapan Kayaköy'ün, her geçen gün tanınırlığının arttığını anlatan Bingöl, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün üzerinde durduğu Kayaköy'deki kilise yapıları tadilata alınacak.
Ören yerinde, ziyaretçiye görsellik sunan yapıların başında kiliseler gelmektedir. Müdürlüğümüzce hazırlanan restorasyon projesi, koruma kurulundan onaylandıktan sonra Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından finanse edilecek" diye konuştu.
Muğla'nın tarihi açıdan eşsiz eserlere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Bingöl, zamana yorgun düşen eserlerin aslına uygun olarak turizme kazandırılacağını dile getirdi.
Bingöl, tatil için Türkiye'yi tercih eden turistlerin özellikle tarihi alanları gezdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Kayaköy'ü geçen sene 99 bin, bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla da yaklaşık 38 bin kişi ziyaret etti. Restorasyon çalışmalarının ardından Kayaköy daha çok ilgi çekecek. Terk edilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 metrekareden büyük olmayan manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan yaklaşık 400 ev bulunuyor. Mimari açıdan da insanların ilgisini çeken kentte, ayrıca evlerin arasına serpiştirilen çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, bir okul ile bir gümrük binası yer alıyor."
1923 yılındaki mübadele ile birlikte Rumlar'ın terk ettiği, ardından 1957 yılında meydana gelen Fethiye depreminden sonra Türk vatandaşların da göç etmesiyle sessizliğe bürünen Kayaköy, şimdilerde sadece turistik gezi amaçlı kullanılıyor.
Yıllardır yerleşik yaşamın bulunmadığı hayalet köy, Türkiye'nin en önemli tatil beldelerinden olan Fethiye'de yer alıyor. Ayrıca köy, doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bıraktırıyor.
Çatısı olmayan yüzlerce evlerin yeni çekilen görüntülerinde doğal güzelliklerin arasında çatıları olmayan yüzlerce evin görüntüsü, ilginç manzaralar oluşturdu.
Bir tepenin yamacına kurulmuş Rumlar döneminden kalma, 1923'deki mübadele nedeniyle terk edilmiş terk edilen köyün zirvesinde yer alan Türk Bayrağı ile bütünleşen manzara kendine hayran bırakıyor. Ayrıca bölgeyi ziyaret için yurt içinden ve yurt dışından birçok kişi geliyor.