Dolar

34,0576

Euro

37,6360

Altın

2.743,92

Bist

9.704,11

Valentine tankı nedir ? Valentine tankını kim yaptı ? Valentine tankının tarihi ne ?

Valentine Piyade Tankı Mk III Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen ve kullanılan tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıdır. Maliyetinin çok düşük olması ve kullanımının kolay olmasından ötürü yüksek sayıda üretilen bir tank oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-06 15:30:03

Valentine tankı nedir ? Valentine tankını kim yaptı ? Valentine tankının tarihi ne ?

Valentine tankı Ordu Ofisinin Şubat 1938 tarihindeki başvurusu üzerine Vickers-Armstrong firması tarafından ve Mk II Kruvazör Tankı tankı temel alınarak tasarlanmıştır. Tasarım ekibi kruvazör tankıına ait ağırlık ve piyade tankına ait zırh özelliklerini bir arada taşıyan bir tank üzerinde çalıştı. Sonuçta ortaya çok ufak bir tareti olan ve bunun içerisinde sadece iki kişinin barınabileceği bir tank çıktı. Matilda Mk I tankından daha ince zırhı olmasına rağmen zayıf motorundan ötürü Matilda tankı ile aynı hızı yapabiliyordu. Ancak maliyeti çok daha ucuzdu ve üretimi çok daha kolaydı.

Ordu Ofisi ise taretinin ufak olması ve mürettebatının azlığından ötürü tankın üretimini engelledi. Ama Avrupadaki savaşın hızlanması sonucunda Nisan 1939'da üretimine izin verdi. Mayıs 1940 tarihinde başlanan denemeler tam da Dunkirk Boşaltmasına denk geldi. Denemelerden başarıyla geçen ve hemen üretimine başlanan araca Valentine Piyade Tankı Mk III adı verildi.

Valentine tankı için birkaç ad düşünüldü. Ancak tankın Ordu ofisine tanıtımı 14 Şubat Sevgililer Gününe denk gelmesinden ötürü bu ad verildi.

Valentine tank üretimi Nisan 1944 tarihine kadar sürdü. Sonuçta İngilizler tarafından en çok üretilen tank oldu. Toplamda 6,855 adet tank Vickers, Metropolitan-Cammell Carriage and Wagon ve Birmingham Railway Carriage and Wagon firmaları tarafından daha sonra da 1,420 adeti Kanada tarafında üretildi. İngiliz Milletler Topluluğu tarafından Lend-lease antlaşması uyarınca SSCB'ye verildi. Antlaşma gereği İngiliz yapımı 2,394 ve Kanada yapımı 1,388 adet araç Sovyetler Birliğine satıldı.

 

Haber Ara